Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hadrianus

  • Okunma : 507

Hadrianus, Roma imparatoru (İtalica, İspanya 76-Baiae 138). Traianus'un tahta çıkmasından önce evlat edindiği Hadrianus (tam adı Publius Aelius Hadrianus'tur), 96'da vasisiyle Germania'ya gitti; Traianus'un imparatorluk tahtına çıkmasından bir süre sonra Roma'ya dönüp (99), imparatorun yeğenlerinden Sabina'yla evlendi. 102'de Traianus'la Daçya'ya gidip, Daçlara karşı savaşan bir lejyonun başına getirildi (105). Seferden sonra Pannonia valiliği, konsüllük (108) yapıp, Parth Savaşı’na katıldı (114). 

Traianus'un Roma'ya dönüşünden sonra (117), Suriye'yi yönetmeye başlayıp, vasisi ölünce, resmen evlat edinildiği kuşkulu olduğu halde, fazla güçlük çekmeden kendini imparator seçtirmeyi başardı ve Anadolu, Mesia, Daçya üstünden Roma'ya döndü. 118'de Parth zaferini törenlerle kutlayıp, 121 de İngiltere'ye giderek savunmayı örgütledi (Hadrianus duvarı). 123'te Moritanya'ya, sonra da Suriye'ye giderek Fırat sınırını düzenledi. 125-126'da Atina'ya gidip, büyük bayındırlık çalışmaları yaptırdı. 

Roma'da bir yıl (126-127) kaldıktan sonra Afrika'ya, yeniden Atina'ya (128), Asya'ya (129) yolculuklar yaptı. 130'da Arabistan'ı boydan boya aşarak Nil ırmağını izledi. 132'deki Yahudi ayaklanmasını kanlı biçimde bastırıpf o tarihten sonra Roma'dan ayrılmayarak anıtlar kentine bir anıtmezar, tapmaklar (Venüs ve Roma tapınakları) ve ünlü Hadriana villasını (Villa Hadriana) yaptırdı. İmparatorlukta haberleşmeyi ve yetimlere yardımı örgütledi. Önce L. İonius Commodus'u, onun 18 Ocak 138'de ölmesi üstüne, T.Aurelius Antoninus'u (onun da Commodus'un oğlu Antoninus'u evlat edinmesi koşuluyla) evlat edindi.