Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Turgut Özal

  • Okunma : 254
Turgut Özal Resim

(doğumu 1927). Türkiye Cumhuriyeti’nin sekizinci cumhurbaşkanı olan Turgut Özal Malatya’da doğmuştur. Babası memur, annesi öğretmendi. İlk ve ortaöğrenimini Anadolu’nun çeşitli kentlerinde yaptı. 1950’de İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’ni bitirerek mühendis oldu. Bir süre ABD’de mühendislik ekonomisi alanında uzmanlık eğitimi gördü. Dönüşünde Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda görev aldı. 1967’de getirildiği Devlet Planlama Teşkilatı müsteşarlığından 1971’de ayrılınca ABD’de Dünya Bankası’nda özel danışmanlık ve Türkiye’de çeşitli özel kuruluşlarda yöneticilik yaptı. 1977 genel seçimlerinde Milli Selamet Partisi’nden aday olduysa da seçilemedi. 1979’da dönemin başbakanı Süleyman Demirel tarafından Başbakanlık Müsteşarlığına ve Devlet Planlama Teşkilatı müsteşar vekilliğine atandı.

    Turgut Özal 12 Eylül 1980’de ordunun yönetime el koymasından sonra başbakanlığa getirilen Bülend Ulusu’nun kurduğu hükümette ekonomik işlerden sorumlu başbakan yardımcısı olarak görev aldı. Özal 1982’de bu görevden ayrıldıktan sonra ülkeyi yöneten Milli Güvenlik Konseyi 1983’te siyasal parti kurulmasına izin verince Anavatan Partisi’ni kurdu ve partinin genel başkanlığına getirildi. Anavatan Partisi seçime katılmasına izin verilen üç siyasal partiden (öbürleri Milliyetçi Demokrasi Partisi ve Halkçı Parti) biri olarak girdiği 6 Kasım 1983’teki seçimleri kazanınca İstanbul milletvekili olan Turgut Özal da başbakanlığa getirildi.

    Türkiye’nin 22. başbakanı olarak 45. hükümeti kuran Turgut Özal’ın bu görevi Anavatan Partisi’nin 29 Kasım 1987’de yapılan erken genel seçimleri kazanmasından sonra da sürdü. Turgut Özal yedinci cumhurbaşkanı Kenan Evren’in görev süresinin dolması üzerine cumhurbaşkanlığına adaylığını koydu. 31 Ekim 1989’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan ve muhalefet partilerinin katılmadığı oylamada yeterli oyu toplayarak cumhurbaşkanı seçilen Turgut Özal, 9 Kasım 1989’da yedi yıllık bir süre için göreve başladı.

Turgut Özal Resimleri