Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Halley kuyrukluyıldızı

  • Okunma : 489

Halley kuyrukluyıldızı, 1682'de bu gökcismini gözleyerek, elips biçimi bir yörüngesi olduğunu ve 1531 ile 1607'de görülmüş olan yıldızla aynı yıldız olduğunu, 1758'de yeniden görüneceğini bulmuş, yörüngesini doğru olarak hesaplamış İngiliz astronomu Edmond Halley'in adını taşıyan kuyrukluyıldız. Kayıtların, 2000 yı! için her76 yılda bir görüneneğini gösterdiği Halley kuyrukluyıldızı, en son geçişinde (9 Şubat 1986) Güneş'e en yakın olduğu zaman, bir uydu tarafından çok yakından incelenmiştir. Avrupa Uzay Bürosu'nun Giotto uydusu yıldızın çekirdeğine 605 km girmiş, SSCB ve Japonya da ayrıca sondalar göndermişlerdir. Astronomlar, uzayın derinliklerinde, Halley'in Satürn'ün yörüngesinin uzağından Şubat 1991'de geçtiği zaman büyük ve günümüze kadar açıklanamayan göz kamaştırıcı bir ışık belirlemişlerdir.

Halley kuyrukluyıldızının bir buz ve toz yığını olduğu bilinmektedir. Çekirdeği yaklaşık 8x8x15 km'dir. Bilim adamları çekirdeği beklenenden daha geniş ve karanlık bulmuşlardır ve güneşi gören yarıkürenin tamamı üstündeki hareketten çok, hareket bölgelerini belirlemişlerdir.

Halley'in atmosferini,su molekülleri ve indirgenmiş ürünleri oluşturur. Metan, amonyak, karbondioksit, karbon monoksit ve çeşitli hidrokarbonların yanı sıra, atmosferi büyük miktarlarda karbon atomu, çeşitli kükürt içerikli moleküller ve çok sayıda iyon içerir.