Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hayvanlarda kur yapma

  • Okunma : 676

Hayvanlarda kur yapma, Pek çok hayvan öbeğinde gözlenen, aynı türden dişi ve erkekleri uygun zaman ve yerde çiftleşmeye elverişli duruma getirmeye yarayan davranış biçimini belirten terim.

Ses, koku, dokunma, gösteri gibi öğelerden yararlanılarak gerçekleştirilen kur yapma, her türde birbirinden farklıdır: Böylece, farklı türlerden erkek ve dişilerin birbirleriyle çiftleşmeye kalkışması önlenmiştir. Hayvanların çoğu, yaşamlarının büyük bölümünü, aynı türden öbür hayvanlardan kaçmak ya da onları kovalamakla geçirirler. Büyük ölçüde içgüdülerle yönetilen kur yapma olayı, bu saldırganca ve yalnız yaşama eğiliminin alt edilmesine ve eşlere zarar gelmeden çiftleşmenin gerçekleşmesine yarar. 

Kur yapmanın bir bölümü, hayvanın iyi bir eş seçmesini sağlar; sözgelimi kral balık türünün erkeği, kur yapma döneminde dişiye bir balık sunarak, yavrularını besleme gücünde olduğunu kanıtlar. Bazı örümcek türlerindeyse, erkekler, çiftleşme sırasında dişileri, onları yemelerini önlemek için, armağanlar sunarak oyalarlar.