Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Helene

  • Okunma : 588

Helene, Eski Yunan mitolojisinde Truva savaşına yol açan güzel kadın. İlyada'nın ve çeşitli destanların başlıca kahramanlarından biri olan Helene'nin (Truvalı Helen de denir), Zeus ile Leda'nın kızları olduğuna inanılır.

Efsanelere göre Helene, Atinalı Theseos tarafından kaçırılıp, Attike'ye götürüldü; ama kardeşleri Kastor ve Polydeukes tarafından kurtarıldı. Olağanüstü güzelliğinden ötürü peşine Yunanistan'ın bütün prensleri düştüyse de, Menelaos'la evlendi ve bir kız (Hermione) doğurdu. Ne var ki, Truva kralı Priamos'un oğlu Paris'in, Menelaos'un bulunmadığı bir sırada gönlünü çelmesiyle, onunla Truva'ya gitmeyi kabul etti. Hemen ardından Menelaos'un kardeşi Agamemnon'un komutası altında Truva'ya düzenlenen sefer, on yıl süren Truva savaşına yol açtı. Savaşın Truva'nın yenilgisiyle sona ermesi üstüne, Menelaos tarafından bağışlandı ve birlikte İspanya'ya döndüler.

Helene'nin öyküsü, birçok destan çevriminde, çok farklı biçimlerde anlatılmış, Euripides aynı adlı trajedisinde Helene'nin öyküsünü işlemiştir.