Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hessen

  • Okunma : 537

Hessen, Almanya'nın orta-batı kesiminde eyalet. Batıda Rhineland, doğuda Thuringen eyaletleriyle sınırlı olan Hessen eyaletinin yüzölçümü 21 114 km², nüfusu 5 661 000, merkezi Wiesbaden'dir.

1945'te eski Almanya'nın Hessen (ya da Hessen-Darmstadt) eyaleti ile eski Prusya'nın Hessen-Nassau eyaletlerinin birleştirilmesiyle oluşturulan Hessen'de, başlıca gelir kaynağı, tarım (özellikle buğday ve arpa) ile hayvancılıktır (sığır, domuz, tavuk) Kassel, Wiesbaden, özellikle bölgenin en büyük kenti olan Frankfurt am Main'da, sanayi de önemli ölçüde gelişmiştir: Wiesbaden'de kimya ve dokuma sanayileri, çikolata fabrikası, cerrahi aletler yapımı; Kassel'de metalürji, makine yapımı, lokomotif yapımı, uçak yapımı, bilimsel araç-gereç yapımı; Frankfurt'ta uçak ve otomobil yapımı, kimya sanayisi, vb. Frankfurt ayrıca, ülkenin başlıca ticaret ve maliye merkezlerindendir.

XIII. yy. sonunda bağımsız bir landgraflık haline gelen Hessen'de, 1509- 1567 döneminde landgraflık yapan Philipp ölünce, toprakları dört oğlu arasında bölüştürüldü. 1803'te bir seçiciprensliğe dönüştürülen Hessen, Napolyon'un kurduğu kısa ömürlü Vestfalya Krallığı'na daha sonra da Germen Konfederasyonu'na katıldı. 1868'de başka bölgelerle birleştirilerek Prusya'nın Hessen-Nassau eyaletini oluşturdu. Napolyon tarafından bir düklüğe dönüştürülmüş olan Hessen-Darmstadt'sa, Ren Konfederasyonu'na katıldı. Hessen-Darmstadt 1866'da Prusya'ya bırakıldı. Her iki eyalet 1945'te birleştirildi.