Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İbnülemin Mahmut Kemal İnal

  • Okunma : 689

İbnülemin Mahmut Kemal İnal, Türk yazarı (İstanbul 1870-ay.y. 1957). Mühürdar Mehmet Emin Paşa'nın oğlu olan İbnülemin Mahmut Kemal İnal, Mülkiye Mektebi'ndeki öğrenimini hastalık nedeniyle yanm bırakıp, özel Farsça ve Fransızca dersleri aldı. Sadaret Mektubi Kalemi müdürlüğü, Müdevvenat-ı Kanuniye müdürlüğü, Divanı Hümayun beylikçiliği 11922) yapıp, Düyunu Umumiye'de çaİıştı. Kuruluşuna katıldığı Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'nde müdürlük yapıp, 1935'te emekliye ayrıldı.

Uluslararası bilim kongrelerine katılan, Alman, Avusturya imparatorları ile İran şahının nişanlarıyla ödüllendirilen İbnülemin Mahmet Kemal İnal din, ahlâk, edebiyat, tarih alanlarında, biyografi, monografi türlerinde, araştırma ürünü, belgelere dayanan, günümüzde de değerini koruyan kaynak kitaplar yazmıştır. Şeyhülislam Yahya, Hersekli Arif Hikmet, Leskofçalı Galip'in divanları ile Gelibolulu Ali'nin Menakıb-ı Hünerveran'ı ve Müstakimzade'nin Tufet ül-Hattatin'ininin baskılarına yazdığı önsözler, başlıbaşına bir inceleme değeri taşımaktadır.

Başlıca yapıtları: Son Asır Türk Şairleri(l 2 cüz, 1930-1940), Osmanlı Devrinde Son Sadrazamlar (14 cüz, 1940-1953), Son Hattatlar (1955), Hoş Sada (son çağ Türk bestecileri, 1958).