Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İndiana

  • Okunma : 620

İndiana, ABD'nin orta-kuzey kesiminde eyalet. Batıda İllinois eyaleti, kuzeyde Michigan eyaleti ve Michigan gölü, doğuda Ohio eyaleti, güneyde Ohio ırmağıyla ayrıldığı Kentucky eyaletiyle sınırlı olan İndiana'nın yüzölçümü 94 328 km², nüfusu 5 544 159, merkezi ve en büyük kenti İndianapolis't'ır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı kara iklimi etkisindeki eyalette, ocak ayı sıcaklık ortalaması 2-4 °C, temmuz ayı sıcaklık ortalamaları 28-26 °C arasında değişir; yıllık yağış ortalaması kuzey kesimde 864 mm, güneyde 1 188 mm'dir.

Başlıca gelir kaynağını tarımın (mısır, soyafasulyesi, buğday, arpa, tütün, elma, şeftali, vb.) oluşturduğu İndiana'da, sanayi de önemli ölçüde gelişmiştir: Demir-çelik sanayisi, petrokimya sanayisi, otomotiv sanayisi, ilaç fabrikaları, kimya sanayisi, çalgı ve mobilya fabrikaları, vb. Turizm de gün geçtikçe gelişmektedir.

TARİH

Arkeoloji buluntularının gösterdiğine göre daha Eskiçağ'da yerleşilen günümüzdeki İndiana eyaleti topraklarına ulaşan ilk Avrupalı Cavelier de Lasalle, bölgede Fransa topraklarına el koydu (1679). Fransız cizvit rahiplerinin ilk sürekli yerleşim merkezi Vincennes'ı kurmalarından (1725) sonra, Fransız sömürgeciler ile Kızılderililer arasında kanlı çarpışmalar oldu. 1763'ten başlayarak İngilizler tarafından yönetilen bölge, Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra ABD'ye geçti ve 1816'da ABD'nin ondokuzuncu eyaletini oluşturdu.