Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Işınım

  • Okunma : 520

Işınım, Hem enerjinin dalgalar biçiminde iletilmesini, hem de atom parçacıklarının oluşturduğu akıntıların uzayda taşınmasını belirten terim.

Dalga biçiminde iletilen herhangi bir enerji, bir tür elektromagnetik ışınımdır (ışıma, radyasyon da denir). Bu ışınım türleri, dalga boylarıyla ya da frekanslarıyla birbirinden ayrılır. Bütün elektromagnetik ışınım türleri aynı fizik yasalarına uyar, tümü ışık hızıyla yol alır ve bir yüzeyin üstüne düşünce, net enerji akışının ışık hızına bölünmesiyle bulunan değerle orantılı bir basınç uygular. Dalga boylarındaki azalmaya göre kabaca sıralanırsa, elektromagnetik ışınım türleri, radyo dalgaları, radyan ısı enerjisi ve mikrodalgalar, kızılaltı ışınım, ışık, morüstü ışınım, X ışınları ve gama ışınlarıdır.

Parçacıklı ışınım birçok biçimde gerçekleşebilir. Radyoaktivite olgusunda, gama ışınımlarının yanı sıra alfa ışınımları (helyum çekirdekleri) ve beta ışınımları gözlenir. Dış uzaydan gelen yüksek enerjili parçacıklara "kozmik ışınımlar" denir. Atomları çözerek iyon haline getirebilen parçacıklı ya da elektromagnetik ışınıma, "İyonlaştırıcı ışınım" denir. Bu tür ışınım, canlılarda zararlı etkilere yol açabilir ve nükleer enerjiyle de ilintilidir; bununla birlikte tıpta hem teşhis hem de tedavi amacıyla yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra, bilimsel araştırmalarda da geniş biçimde yararlanılmaktadır.