Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Jeotermal Enerji

  • Okunma : 271
Jeotermal Enerji Resim

Dünya’nın ısısından elde edilen enerjidir. Jeotermal sözcüğü, “yer” ve “ısı” anlamındaki Yunanca iki sözcükten türetilmiştir. Dünyanın pek çok yerinde, yüzeyden derinlere doğru inildikçe sıcaklık her 36 metrede yaklaşık 1°C artar. Bu durum, Dünya’nm iç kesimlerinden yüzeye doğru sürekli bir ısı akışına neden olur. Deprem ve yanardağ etkinliklerine sık rastlanan bölgelerde bu ısı akışı 100 kat daha büyük olabilir; bu tür yerlere termal bölge denir. Dünyanın pek çok yerinde termal bölge vardır; bunların başlıcaları da ABD, Meksika Japonya, İzlanda, İtalya, Yeni Zelanda, Türkiye ve SSCB’dedir. Termal bölgelerin en önemli özelliklerinden biri, buralarda çok miktarda kaynarca, kaynar çamur havuzu ve gayzerin bulunmasıdır.

    Bilim adamları, jeotermal ısının nereden kaynaklandığı, yeryüzüne çıkan buharın nasıl oluştuğu konusunda henüz tam bir görüş birliğine varamamışlardır. Büyük bir olasılıkla bu ısının kaynağı, Dünya’nm derinlerindeki “magma” denilen erimiş kayaç kütlesidir. Yüzeye püsküren buharın da, yüzeyden derinlere sızan yağmur sularının, bu kızgın magma bölgesinde ısınıp buharlaşması sonucunda oluştuğu sanılmaktadır.

    Bu ısıdan, İzlanda ve Japonya’da olduğu gibi, evlerin, hamamların ve seraların ısıtılmasında yararlanılabilir. Elektrik enerjisi üretiminde de, üreteçlere bağlı buhar türbinlerinin çalıştırılmasıyla jeotermal enerji kullanılabilir.

    İlk jeotermal enerji santralı 1931’de İtalya’daki Larderello’ da kuruldu. Bugün Larderello’da toplam gücü 351 megavvatt olan ve yaklaşık 600 bin nüfuslu bir kenti beslemeye yeterli elektrik üreten bir grup jeotermal enerji santralı bulunmaktadır.

Jeotermal Enerji Resimleri