Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Jesse Owens

  • Okunma : 216
Jesse Owens Resim

(1913-1980). Asıl adı James Cleveland Owens olan ABD’li Siyah atlet, bütün zamanlann en büyük koşucularından biridir. ABD’nin Alabama eyaletindeki Danville’de doğan Jesse, Cleveland Lisesi’ndeyken yeteneğini ortaya koymaya başladı. 25 Mayıs 1935’te Ohio Eyalet Üniversitesi adına katıldığı üniversitelerarası atletizm karşılaşmalarında bir günde üç dünya rekoru kırdı (220 yarda koşusu, 220 yarda engelli koşusu ve uzun atlama yarışmalarında); 110 yarda koşusunda da önceki dünya rekorunu tekrarladı.

    Owens en büyük zaferini 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları’nda kazandı. Almanya’nın faşist ve ırkçı diktatörü Adolf Hitler’in, Alman atletlerin fiziksel üstünlüğünü dünyaya göstermek umuduyla ev sahipliği yaptığı bu olimpiyatlara ABD adına katılan Owens, 200 metre koşusu ve uzun atlama yarışmalarında dünya rekoru kırdı, 100 metre koşusunda ise önceki olimpiyat rekorunu tekrarladı. Dünya rekoru kıran 4x100 metre bayrak takımında da yer alan Owens böylece dört altın madalya kazandı. Ama Hitler Ovvens’a madalya takmayı reddetti.

    Rekorları 30 yıldan daha uzun bir süre kırılamayan Owens, atletizmi bıraktıktan sonra gençlerle ilgili etkinliklerde yer aldı, ABD Dışişleri Bakanlığı adına Hindistan’a ve Uzakdoğu’ya iyi niyet gezilerine çıktı ve Illinois Eyaleti Atletizm Komisyonu’nun sekreterliğini üstlendi.

Jesse Owens Resimleri