Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yaşar Doğu

  • Okunma : 226
Yaşar Doğu Resim

(1913-1961). Güreş yaşamı boyunca yalnızca bir kez yenilen Yaşar Doğu, ülkemizin yetiştirdiği dünyanın en ünlü güreşçilerinden biridir. Kazandığı çok sayıda şampiyonluğun yanı sıra Yaşar Doğu, uzun yıllar Türk güreş takımını da çalıştırmış ve birçok genç güreşçiyi eğiterek yeni şampiyonlar yetiştirmiştir.

    Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, babasını I. Dünya Savaşı’nda yitirince annesinin köyü olan Emirli’ye yerleşti. Çocuk yaşta güreşe başlayan Yaşar Doğu 15 yaşma geldiğinde yaşıtları arasında dikkatleri üzerinde toplamaya başlamıştı.

    Yaşar Doğu ilk milli mayoyu 1939’da Oslo’ da yapılan Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonasında giydi. 66 kiloda katıldığı bu şampiyonada Estonyalı Toots’a yenilerek ikinci oldu. Yaşar Doğu ilk altın madalyasını 1940’ta İstanbul’da yapılan Balkan Serbest Güreş Şam piyonasında kazandı. II. Dünya Savaşı süresince uluslararası yarışmalardan uzak kalan Yaşar Doğu başarılarını ülke içinde sürdürdü. Savaştan sonra 1946’da Stockholm’de yapılan ilk Avrupa Serbest Güreş Şam piyonasında milli mayoyu 73 kiloda giyerek Avrupa şampiyonu oldu. Bir yıl sonra Prag’da düzenlenen Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonasında gene 73 kiloda tüm rakiplerini tuşla yenerek bu kez de Avrupa grekoromen şampiyonu oldu. Bu şampiyonada Yaşar Doğu final güreşlerinde rakibini iki kez tuşa getirmesine karşın hakemlerin saymaması üzerine üçüncü kez tuşa getirdiği rakibinin göğsüne oturarak başarısını tartışmasız kabul ettirip altın madalyaya ulaşmıştı. 1948’de Londra Olimpiyatları’nda 73 kiloda, 1949’da Avrupa Şam piyonasında 79 kiloda serbest stilde altın madalya alarak adını tüm dünyaya duyurdu.

    1950’de Yaşar Doğu Türk üniversite öğrencilerinin Pakistan’a yaptıkları “kardeşlik ziyar e tin e katıldı. Bu seyahat sırasında çeşitli Asya ülkelerine de uğrayan Yaşar Doğu buralarda yaptığı gösteri güreşleriyle ününü ve kendisine olan ilgiyi artırdı. Bu güreşler sırasında Irak’ta ara vermeksizin peş peşe yaptığı dört güreşin dördünden de galip ayrıldı. Pakistan’da ise ünlü başpehlivan 110 kiloluk Kalâ’yı 59 saniyede tuşla yenmesi adının efsaneleşmesine yol açtı.

    1951’de düzenlenen ilk Dünya Serbest Güreş Şam piyonasına Yaşar Doğu 87 kiloda katıldı. Yaptığı tüm güreşleri kazanarak kilosunda dünya şampiyonu oldu. Ama 1948 Olim piyatlarından sonra kendisine bir ev armağan edilmesi onun profesyonel güreşçi sayılmasına gerekçe yapılarak 1952 Olimpiyatlarına katılma hakkı elinden alındı. Daha sonra güreşi bırakarak milli takım antrenörlüğüne başlayan Yaşar Doğu, deneylerini genç güreşçilere aktararak birçok şampiyonun yetişmesine öncü oldu. 1961’de henüz 48 yaşındayken bir kalp krizi sonucu öldü.

    Yaşar Doğu, 47 kez giydiği milli mayo ile 33’ü tuşla olmak üzere 46 galibiyet kazanmıştır. Üstün bir tekniği, şaşırtıcı bir gücü vardı. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi güreşçilerinden biri olarak anılır. Adı Ankara’da bir spor salonuna verilen Yaşar Doğu’nun anısına her yıl uluslararası güreş karşılaşmaları düzenlenmektedir.

Yaşar Doğu Resimleri