Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

John Kennedy

  • Okunma : 234
John Kennedy Resim

(1917-1963). ABD’nin 35. başkanı olan John Fitzgerald Kennedy’nin ABD tarihinde özel bir yeri vardır. 43 yaşındaki Kennedy ABD'nin en genç başkanıydı ve başkanlık tarihinde ilk kez bir Katolik Beyaz Saray'a yerleşiyordu. Kennedy'nin kısa süren başkanlık döneminde çıkarmak istediği yasaların çoğu ölümünden sonra Kongre'den geçebildi.

    John Kennedy, 29 Kasım 1917’de Massachusetts’ de, Brookline’de doğdu. Joseph ve Rose Kennedy’nin dokuz çocuğundan ikincisiydi. John Kennedy’nin ailesi siyasetle yakından ilgiliydi. Her iki büyükbabası da eyalet ve devlet yönetiminde görev almış kişilerdi. Varlıklı bir iş adamı olan babası, Franklin D. Roosevelt’in başkanlığı sırasında ABD’nin İngiltere büyükelçisiydi.

    Kennedy 1940’ta Harvard Üniversitesi’nin siyasal bilgiler bölümünü bitirdi. II. Dünya Savaşı sırasında ABD Deniz Kuvvetleri’nde görev alan Kennedy bir savaş gemisinin komutanlığını üstlenmişti. Gemisi bir Japon destroyerince batırıldı. Ağır yaralanan Kennedy askerlerini kurtarmayı başardığı için madalyayla ödüllendirildi.

    Savaşın ardından bir süre gazete muhabirliği yapan Kennedy daha sonra siyasete atılmaya karar verdi. 1946’da, 29 yaşındayken Demokrat Parti'den Temsilciler Meclisi’ne seçildikten sonra 1948 ve 1950’deki seçimleri de kazanarak üç dönem görev yaptı. 1953’te Senato’ya seçildi.

    Kennedy, 1950’lerin başlarında, McCarthy’nin başını çektiği, ABD’deki kamu görevlilerine ve aydınlara yönelik antikomünist soruşturma komisyonunda görev aldı. Dış politikada Soğuk Savaş’ı destekledi.

    1960’ta ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi rakibi Richard M. Nixon’u yenilgiye uğratan Kennedy başkan oldu. ABD’ye dünyada saygınlık kazandırmak için çalıştı. ABD’nin güney eyaletlerinde Siyahlar’ın üniversiteye girmesini kolaylaştırdı. 1963’te Kongre’ye okul, lokanta gibi yerlerde ırk ayrımcılığına son verecek bir yasa önerdi. Ne var ki, bu ve sosyal hizmetlerin yaygınlaştırılmasını öngören yasa tasarıları Kongre’ce reddedildi. “Barış Gönüllüleri” örgütünü kuran Kennedy, sosyalizme karşı bir mücadele aracı olarak gördüğü bu örgütün genç üyelerini dünyanın azgelişmiş yörelerine gönderdi.

    Kennedy döneminde, 1961’de eğitilmiş Kübalı göçmenlerle Küba’yı işgal etmek için Domuzlar Körfezi’ne çıkarma girişimi yenilgiyle sonuçlandı. Kennedy bu olayın sorumluluğunu tek başına üstlendi. 1962’de ABD savaş gemileriyle Küba kıyılarını abluka altına alarak, SSCB'yi Küba’ya yerleştirilmiş olan nükleer başlıklı füzeleri sökmeye zorladı. ABD’nin Küba ablukası dünyaya 13 gün süren bir nükleer savaş korkusu yaşattı. Uzay çalışmaları alanında ise Kennedy ABD’nin Ay’a astronot gönderme projelerini destekledi. 1963’te ABD-SSCB ilişkilerinin yumuşamasında ilk adım olan Nükleer Denemelerin Yasaklanması Antlaşması’nı imzaladı.

    John F. Kennedy 22 Kasım 1963’te Texas’ın Dallas kentine geldi. Konvoy kentin sokaklarından geçerken açık bir araba içindeki Başkan Kennedy silahlı bir saldırıya uğradı ve öldü. Başkan yardımcısı Johnson, aynı gün yemin ederek başkanlık görevini üstlendi. Cinayetin sorumlusu olarak yakalanan Lee Harvey Oswald tutuklandıktan iki gün sonra öldürüldü. Kennedy’nin öldürülmesi olayı karanlıkta kaldı.

John Kennedy Resimleri