Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Julius Nyerere

  • Okunma : 257
Julius Nyerere Resim

(doğumu 1922). Tanganika’nın bağımsızlık savaşının önderi Julius Nyerere Tanzanya’nın ilk cumhurbaşkanıdır. Afrikalı halkların siyasal ve sosyal bakımdan daha iyi bir yaşam sürmesi için mücadele eden Nyerere, Afrika Birliği Örgütü’nün (OAU) kurulmasında ve çalışmalarında önemli bir rol oynamıştır.

    Nyerere, Tanganika’daki Butiama’da, bir kabile reisinin oğlu olarak doğdu. Uganda’da Katolik bir eğitim gördükten sonra bir süre Katolik okullarında ders verdi. Daha sonra İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesine gitti. Tanganika o günlerde Birleşmiş Milletler’in koruması altında olmakla birlikte, İngiltere’nin yönetimindeydi. Tam bağımsızlıktan yana olan Nyerere, 1954’te Tanganika Afrika Ulusal Birliği’ni kurdu.

    Ülkesini bir an önce bağımsızlığa kavuşturmak amacıyla iki kez New York’taki Birleşmiş Milletler’e gitti. Reformların ağır yürümesini protesto etmek için Tanganika Yasama Meclisi’ndeki görevinden ayrıldı. Tanganika 1961’de bağımsızlığına kavuşunca Nyerere başbakan oldu. Bir yıl sonra cumhuriyet ilan edildi ve Nyerere ülkenin cumhurbaşkanlığına getirildi. 1964’te de, Tanganika ve Zengibar’ın birleşmesiyle kurulan Tanzanya adlı yeni devletin ilk cumhurbaşkanı oldu. 1985’te süresi dolunca anayasa gereği cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

    1963’te Afrika Birliği Örgütü’nün kurulmasına ön ayak olan Nyerere, Güney Afrika’nın ırkçı politikasına karşı siyasal ve ekonomik yaptırımları sürekli olarak savundu. Öte yandan İdi Amin’in Uganda’da sürdürdüğü acımasız yönetime, özellikle 1978’de bütün Asyalılar’ı Uganda’dan sürmesine şiddetle karşı çıktı. 1979’da Tanzanya ordusunun Uganda’ya girmesi İdi Amin’in devrilmesinde etkili oldu.

Julius Nyerere Resimleri