Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kanarya Adaları

  • Okunma : 217
Kanarya Adaları Resim

Atlas Okyanusu nda, Afrika’nın kuzeybatı kıyılarının 108 km açığında yer alır. 1479’da İspanya’nın egemenliği altına giren bu takımadalar bugün de Ispanya’ya bağlı özerk bir bölge konumundadır. Kanarya Adaları Tenerife, Büyük Kanarya, La Palma, Hierro, Gom era, Lanzarote, Fuerteventura adalarıyla, altı ıssız adacıktan oluşur. Bu adalar okyanus tabanından yükselen tek bir dağ zincirinin doruklarıdır. Adaların en yüksek noktası Tenerife’de, 3.600 metreyi aşan doruğuyla Teide Yanardağı’dır.

    Kanarya Adaları’nda ılık ve kuru, dolayısıyla sağlığa yararlı bir iklim egemendir. Yağışlar daha çok kasım ve aralık aylarında yoğunlaşır. Küçük çiftliklerde hurma, portakal, muz gibi meyveler yetiştirilir. Adalarda astropik iklime özgü değişik türde çiçek ve ağaçlar vardır. Tenerife’de Santa Cruz limanından ve Büyük Kanarya’daki Las Palmas limanından dışarıya şekerkamışı, muz, domates, patates, şarap, meyve ve süs bitkileri satılır. Tenerife’de bir petrol rafinerisi vardır. Turizm önemli bir gelir kaynağıdır. Başlıca turizm merkezleri Tenerife ve La Palma’dır. Adalara geçmişte İspanyollar’ca getirilen develerden günümüzde de yük hayvanı olarak yararlanılmaktadır.

    13 adanın toplam nüfusu yaklaşık 1.442.500’dür (1986). Bugün adalarda yaşayan halk 14. ve 15. yüzyıllarda bölgeye gelen Portekizli ve İspanyol sömürgecilerle karışan Guançeler’in koyu tenli torunlarıdır. İS 1. yüzyılda yaşayan Romalı tarihçi Plinius, o dönemde adaların yabanıl köpeklerle dolu olmasından dolayı buralara Latince’de köpek anlamına gelen canis adını verdi. Sonradan bu yerlere, kanaryaların bolluğundan esinlenilerek, Kanarya Adaları denildi.

Kanarya Adaları Resimleri