Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kapitone İşi

  • Okunma : 234
Kapitone İşi Resim

Kapitone İşi, iki kat kumaşın arasına pamuk, yün, kauçuk gibi kalın ve yumuşak bir dolgu gereci konduktan sonra bunların birbirine dikilmesiyle gerçekleştirilen bir el sanatıdır. Çok eski zamanlardan beri özellikle ısınmak için yapılan kapitone işi yelekler, ceketler, jüponlar, yorganlar, yatak örtüleri hünerli parmakların ve zengin bir tasarım gücünün ürünleridir. Ortaçağda askerler zırhlarının altına kapitone yelekler giyerdi. Eski Türk evlerinde soğuktan korunmak için kapitone perdeler kullanılırdı.

    Kapitone işi hemen her türlü kumaşa uygulanabilir. Tek parçadan yapılabildiği gibi baklava, kare, altıgen gibi geometrik şekillerde kesilmiş kumaşların birbirine eklenmesiyle elde edilen yamalı kumaştan da yapılır.

    Kapitone işine, öngörülen desene göre seçilmiş parçaların istenen biçimlerde kesilmesiyle başlanır. Parçalar düzgünce birbirine eklenerek dikildikten sonra, ütülenir. Tülbent, patiska ya da başka bir kumaştan uygun bir astar seçilir. Yüz ile astar arasına, dolgu işini görecek gereç yerleştirilir. Hepsi birbirine teyellendikten sonra dikilerek, kabartılı bir görünüm kazandırılır.

    Başlangıçta, kumaş yokluğunda, artık kumaş parçalarıyla yapılan, dolayısıyla yokluktan doğan kapitone işi, daha sonraları sanatsal bir boyut kazandı. Dünyanın birçok yerinde ince bir zevk ve beceri ürünü kapitone işleri sergileri düzenlenmektedir.

Kapitone İşi Resimleri