Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Karagöz

  • Okunma : 219
Karagöz Resim

Karagöz, yanlardan basık ve oval biçimli gövdesi olan ve kıyıya yakın dip sularında yaşayan deniz balığıdır. Atlas Okyanusu’nun doğu kıyılarındaki sıcak ve serin sularda, Akdeniz ve ona bağlı denizlerde görülür. Ağzı küçük olmasına karşın güçlü çeneleri ve dişleri vardır. Öndeki dişleri kesmeye, arka ve yanlardaki dişleri ezip öğütmeye yarar. Bu dişler sert deniz kabuklarını kırıp içlerindeki canlıları yiyebilmesini kolaylaştırır. Ayrıca solucanlar ve küçük kabukları da yerler. İyi gelişmiş sırt, kuyruk, karın.ve çatallı kuyruk yüzgeçleri suyun içindeki hareketlerine büyük bir çeviklik kazandırmıştır.

    Karagözün sırtında koyu gri olan rengi karnına doğru beyaza döner. Kuyruk sapında koyu bir leke, yanlarında karnına doğru inen koyu bantlar bulunur. Uzunlukları, ortalama 15-30 cm, en çok 50 cm dolayındadır.

    Birbirine çok benzeyen üç karagöz türü vardır. Bunlardan bayağı karagözün (Diplodus vulgaris) kuyruk sapındaki leke sırt ve anüs yüzgeçlerinin arka bölümüne kadar yayılmıştır. Ayrıca ensesinde göğüs yüzgecine kadar inen koyu renk bir bant bulunur. Baltabaş karagöz ya da sargosun (Diplodus sargus) kuyruk çatalı siyah kenarlı, gövdesi karnına doğru 8-10 bantlıdır. Sivriburun karagözün (Diplodus puntazzo) gövdesi de baltabaş gibi çok bantlıdır. Ama öndeki dişleri dışarıya doğru çıkık olduğundan öbür türlerden kolayca ayırt edilebilir. Tüm karagözler lezzetli birer sofra balığıdır.

    Karagözlerin yakın akrabası olan isparoz ya da ispari (Diplodus annularis) biçim olarak karagöze çok benzer. Ama en çok 24 santimetreye kadar uzar. Ayrıca kuyruk sapı dışında gövdesinde koyu bir bant görülmez.

Karagöz Resimleri