Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Karpat Dağları

  • Okunma : 229
Karpat Dağları Resim

Karpat Dağları, Çekya’nın doğusundan başlar, Polonya’nın güneyinden ve Ukrayna’nın güneybatısından geçerek Romanya içlerine uzanır. Büyük bir yay çizen Karpatlar, Macar Ovası’nı, kuzeyde Polonya Ovası’ndan ve doğuda Ukrayna bozkırlarından ayıran doğal bir engel oluşturur.

    Uzunluğu 1.500 kilometreye yaklaşan Karpat Dağları, Alpler’le aynı büyük dağ sisteminde yer alır. Öte yandan dorukları Alpler’in doruklarının ancak yarı yüksekliğindedir. Karpatlar’ın en yüksek noktası 2.655 metreyle Çekoslovakya sınırındaki Gerlsdorf Tepesi’dir. Karpatlar’ın alçak dağ dizileri üzerinde sık ormanlara ve güzel göllere rastlanır.

    Ormanlar Karpat Dağları çevresinin en önemli geçim kaynağını oluşturur. Yüksek yamaçlarda yıl boyu yeşil kalan kozalaklı ağaçlar, alçaklarda ise ulu kayın ormanları vardır. Ormancılıktan başka bölgede koyun besiciliği ile buğday, mısır ve üzüm üretimi önemlidir. Karpatlar’da yüzyıllardan beri madencilik yapılmaktadır. Avrupa’nın en zengin altın, gümüş, bakır, kurşun, çinko, demir, kömür ve petrol yataklarından bazıları bu dağlarda bulunmaktadır. Ayrıca yaylalarda kalınlığı 180 metreye varan tuz damarları vardır.

    Karpatlar yüzyıllar boyunca Orta Avrupa’yı, doğudan gelen saldırılara karşı korudu. Ne var ki, kuzeydoğuda daralan dağ sıraları arasındaki geçitleri aşan Hun, Macar ve Tatar akıncıları 5., 7. ve 13. yüzyıllarda Macar Ovası’nı işgal ettiler.

Karpat Dağları Resimleri