Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kazablanka

  • Okunma : 214
Kazablanka Resim

Kazablanka, bir Kuzey Afrika ülkesi olan Fas’ın en büyük kenti ve limanıdır. Atlas Okyanusu kıyısında yer alır. Kazablanka’nın bulunduğu yerde 13. yüzyılda Anfa adlı bir balıkçı köyü vardı. Bu köy daha sonraları bölgedeki Hıristiyan gemilerine saldıran korsanların barındığı bir korsan üssü oldu. Portekizliler, üssü 1468’de yıktılar ve 1515’te geri dönerek burada- “Casa Brança” (Beyaz Ev) adını verdikleri yeni bir kent kurdular. 1755’teki büyük depremin ardından boşalan kent, 18. yüzyılın sonlarına doğru, bir Fas sultanınca yeniden kurduruldu ve liman yabancı ticaret gemilerine açıldı. Böylece kente Kazablanka adını veren İspanyol tüccarlardan başka, Fransa’dan ve öteki Avrupa ülkelerinden çok sayıda insan yerleşti.

    1907’de Fransızlar tarafından işgal edilen Kazablanka, hızla büyüdü ve Fas’ın en önemli limanı durumuna geldi. Bu eski Arap kenti, beyaz badanalı evleri ve dar sokakları ile bir labirenti andırır. Fransızlar’ın kurduğu modern kent, eski kentin çevresinde yer alır. Modern kentin dışında, balık konservesi, metal eşya, kimyasal madde, yiyecek, tuğla ve çimento üreten fabrikalar vardır. Kazablanka, Fas’ın bankacılık ve sanayi merkezi durumundadır.

    Liman, Avrupa’dan gelen gemiler için çekici bir yerdir. Karasularında balıkçılık önemlidir. Barbunya, dilbalığı, kalkan balığı, yılanbalığı ve yengeç bu sularda en çok avlanan balıklardır. Kazablanka ekonomisinde turizm de önemli bir yer tutar. Kent, Fas’ın önde gelen eğlence ve dinlence merkezidir. Kazablanka’nın güneybatısında demiryoluyla başkent Rabat’a ve Tunus’a bağlanan Anfa Havaalanı vardır.

    Nüfusu yaklaşık 2.600.000’dir (1984).

Kazablanka Resimleri