Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tanca

  • Okunma : 216

Kuzeybatı Afrika’da, Cebelitarık Boğazı’nın batısında kurulmuş çok eski bir kent olan Tanca, günümüzde Fas Krallığı’nın aynı adlı ilinin merkezidir. İspanya kıyılarına yalnızca 27 km uzaklıkta bulunan kent, geniş bir körfeze bakan iki tepenin üzerine yayılmıştır. Limanın gerisinde, 15. yüzyıldan kalma surlarla çevrili eski kent yer alır. Eski kentte kasba olarak bilinen bir kale, günümüzde Fas Sanatları Müzesi olan Sultan Sarayı ve Büyük Cami vardır. Avrupalı ve ABD’li turistlerin gözde dinlence yerlerinden olan Tanca’da kıvrılarak uzanan kumsallar boyunca lüks oteller bulunmaktadır. Kent Fas’a katılmadan önce Avrupalılar’ın oturduğu mahalleler güneye ve batıya doğru uzanırdı.

    Başlangıçta bir Fenike ticaret merkezi, sonra bir Kartaca limanı olan kent daha sonra Roma İmparatorluğu’nun yönetimine girdi, İS 42’de özgür kent ilan edilerek Roma eyalet merkezlerinden biri oldu. 500 yıl süren Roma egemenliğinin ardından sırasıyla Vandallar’ın, Bizanslılar’ın ve Araplar’ın eline geçti. 705’ten başlayarak 700 yıldan fazla bir süre Araplar’ın yönetiminde kalan ve sonraki 200 yılı İspanya ve Portekiz egemenliğinde geçiren Tanca, daha sonra kısa bir süre İngiliz yönetiminde kaldı ve 1684’te Fas sultanının egemenliğine girdi. 19. yüzyıl boyunca Fas’ın diplomatik başkenti olan Tanca, 1923’te uluslararası bir kent yapılarak İngiltere, Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya, Belçika Hollanda ve İsveç temsilcilerinden oluşan bir kurulun yönetimine bırakıldı.

    1956’da yeniden Fas Krallığı’na bağlanan Tanca, önemli bir turizm ve ticaret merkezidir. Kentte dokumacılık ve balıkçılık da gelişmiştir. Tanca’da 1968’de Amerikan Üniversitesi, 1971’de de Kuzey Afrika Üniversitesi kurulmuştur. Çeşitli Avrupa limanlarına kara ve demiryollarıyla bağlı olan Tanca’da bir de uluslararası havalimanı vardır. Nüfusu 266.346’dır (1982).