Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kel Aynak

  • Okunma : 224
Kel Aynak Resim

Kel Aynak çok ender rastlanan, günümüzde yalnızca Türkiye’de Şanlıurfa iline bağlı Birecik ilçesinde ve Fas’ın kıyı kesiminde üreyen bir göçmen kuştur. Öbür aynaklar gibi uzun bacakları ve aşağı doğru kıvrılan uzun gagası vardır.

    Kel Aynak (Geronticus eremıita) eskiden Ortadoğu ve Avrupa’da oldukça geniş bir alanda yaşıyordu. Günümüzde ise kuluçkaya yattıkları yerlerin sayısı son derece sınırlıdır. Erişkinlerin başı ve gerdanı tüysüz, tepesi dışında kalan çıplak derisi, gagası ve bacakları kırmızıdır. Koyu gri olan tepesinde turuncu bir çizgi bulunur. Tüylerinin rengi yeşilimsi parlak siyahtır. Başının arkasında uzun süs tüyleri vardır. Gençlerin süs tüyleri kısa, başı ve gerdanı tüylüdür.

    Kel Aynaklar suya bağımlı değildir. Kurak ve kayalık bölgelerde de bulunur. Sürüngenler, kurbağalar ve böceklerle beslenir. Dişi, kayalıklarda yapılan yuvaya 3-4 yumurta bırakır.

    Birecik’te üreyen koloni kışa doğru Afrika’nın doğu kesimlerine göç eder. Ama bu koloniyi oluşturan kuşların sayısı koruma çalışmalarına karşın çok azalmış ve 1989’da Birecik’e gelen son kuşlardan yalnız bir tane kalmıştır. Kafeste üretilenler ise göç etme alışkanlıklarını yitirmişlerdir.

Kel Aynak Resimleri