Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Keseliler

  • Okunma : 215
Keseliler Resim

Keseliler, erken doğan ve gelişimlerini annelerinin memesine yapışarak tamamlayan ilkel memeli hayvanlar grubudur. Genellikle takım düzeyinde sınıflandırılan bu grubun bilimsel adı olan Marsupialia, Yunanca’da “kese” anlamına gelen marsupion sözcüğünden gelir. Çoğunda memeleri örten ve dişinin yavrularını taşımasına yarayan bir kese vardır. Ama bazı türlerde kese iyice küçülmüş ya da tümüyle kaybolmuştur.

    Keselilerin en irisi olan boz kanguru bile doğduğunda yalnız 2 cm uzunluğundadır. Tüm çelimsizliğine karşın yeni doğan yavru yaşamak için annesinin kesesine tırmanmak ve kese içindeki meme başlarından birine yapışmak zorundadır. Keselilerin çoğu Avustralya ve yakınındaki adalarda, öbürleri Orta ve Güney Amerika’da, bir türü Kuzey Amerika’da yaşar.

    Kanguru keselilerin en iyi bilinen üyesidir. Milyonlarca yıl önce öbür kıtalardan ayrılan Avustralya’da yırtıcı memelilerin rekabetinden uzak kalan keseliler büyük bir çeşitlilik kazanmış, birçoğu davranışları ve görünüşleri bakımından etçillere, kemiricilere ya da böcekçillere benzer biçimde gelişmiştir. Örneğin vombat kunduzu, ağaçlarda yaşayan koala ayıyı andırır. Yalnız Tasmanya Adası’nda yaşayan tasmanya kurdu ve tasmanya şeytanı etçildir.

    Uçankuskuslar ön ve arka bacakları arasında gerilmiş uçma derileri sayesinde ağaçtan ağaca planör gibi süzülebilir. Opossumlar da ağaçta yaşar. Ama içlerinden bir tür zamanının büyük bir bölümünü suda geçirir.

    Bandikutlar Avustralya ve Yeni Gine’de yaşayan keselilerdir. Boyutları sıçan iriliğinden başlayıp tavşan iriliğine kadar ulaşan 20’yi aşkın türü vardır. Gövdeleri dolgun, tüyleri gür, burunları sivri, dişleri ince ve keskindir. Yalnız yaşar, böcekleri, solucanları, bitki köklerini ya da tohumları aramak için toprağı kazarlar.

Keseliler Resimleri