Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kocayemiş

  • Okunma : 220
Kocayemiş Resim

Kocayemiş, çileğe benzeyen parlak kırmızı meyveleriyle dikkati çeken küçük ağaç ya da çalı yapısında bir bitkidir. Fundagillerden olan bu ağaca (Arbutus unedo) meyvelerinden ötürü bazen “çilekağacı” da denir. İspanya’dan Anadolu’ya kadar tüm Akdeniz ülkelerinde yabani olarak yani kendiliğinden yetişir. Türkiye’nin de kıyı kesimlerinde bolca bulunur.

    Kendi doğal ortamında 9 metreye kadar boy atabilen kocayemiş kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Ağacın kırmızımsı kahverengi kabuğu yaşlandıkça derin çatlaklı bir görünüm alır. Oval biçimli, derimsi yapraklarının ucu sivri, kenarı hafif dişlidir. Bir testi gibi şişkin karınlı ve pembemsi beyaz renkli çiçekleri vardır. Tek tek değil salkımlar halinde açan çiçekler sonbaharda meyveye döner. Olgunlaştığında göz alıcı bir renge bürünen meyveleri küre biçimlidir ve yüzeyi dikensi çıkıntılarla kaplıdır. Bu da meyveye pürtüklü bir görünüm kazandırır. Yüksek miktarda C vitamini içeren kocayemiş meyveleri çoğunlukla toplanarak çerez gibi yenir; ayrıca yaprakları gibi ishal kesici etkisi vardır. Odunlarından ise yetiştiği yörelerde yakacak olarak yararlanılır. Bolca tanen içeren gövde ve dal kabukları eskiden sepicilikte kullanılmıştır.

    Kocayemiş yemyeşil yaprakların arasından boncuk gibi parıldayan meyveleriyle çok alımlı bir bitki olduğundan park ve bahçelerde süs amacıyla da yetiştirilir.

Kocayemiş Resimleri