Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Konveksiyon

  • Okunma : 231

Bir sıvı ya da gazın hareketiyle ısının bir yerden bir yere taşınmasına konveksiyon (taşınım) denir. Sıvı ya da gazın bir bölümünün sıcaklığı öbür bölümlerinin sıcaklığından farklı olduğu zaman konveksiyon gerçekleşir. Sıvılar ısınınca hafifçe genleşir. Sıvının ısınarak genleşen ve bu nedenle hafifleyen bölümü, çevresinde bulunan daha soğuk sıvıdan hafif olacağı için yükselir. Isı farkından kaynaklanan bu harekete konveksiyon akımı denir.

    Elektrikli bir çaydanlığı prize taktığımız zaman sıcak direnç tellerinin çevresinde ısınan suyun dalga dalga yükseldiğini görebiliriz. Bir radyatör ya da sıcak su deposunun üst bölümünün her zaman altından daha sıcak olmasının nedeni de budur. Bazı evlerdeki sıcak su sisteminde suyun ısıtıldığı kazan alt katta, sıcak su deposu üst katta olabilir; sıcak su üst kattaki depoya konveksiyon akımıyla yükselir.

    Açıkta yakılan bir ateşin ya da yazın çok ısınan asfalt yolun üstünden sıcak havanın dalgalar halinde yükseldiği görülebilir. Bir kömür sobası ya da şöminede, ısınan havanın büyük bir bölümü konveksiyon nedeniyle bacadan çıkıp gider. Konveksiyon akımından yararlanarak çalışan konvektörlü ısıtıcılarda hava ısıtıcıya alttan girip ateşin çevresinde dolaştıktan sonra üstteki ızgaradan çıkar. Böylece sıcak hava odanın içinde dolaştırılmış olur.

    Kara ve deniz meltemleri ile alize rüzgârları da büyük boyutlu konveksiyon akımlarıdır.