Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Madrid

  • Okunma : 218
Madrid Resim

1561’de Kral II. Felipe, İspanya’nın merkezinde bulunduğu için Madrid’i başkent yapmayı uygun buldu. Denizden 635 metre yükseklikte, çıplak, kumlu bir yayla üzerinde kurulu olan Madrid, Avrupa’nın en yüksek başkentlerinden biridir. Yazın güneşin yakıcı ve bunaltıcı sıcağına, kışın ise karlı dağlardan esen dondurucu rüzgârlara açıktır. İlkbahar ve sonbaharda ise iklim yumuşaktır. Ülkenin bu bölgesi tarım ve hayvancılığa elverişli olmadığından, Madrid’e yiyecek uzak kıyı kentlerinden gelir.

    Mağazaları ve gökdelenleriyle ünlü Gran Via (Büyük Cadde), yoksul görünümlü bir kesimden geçerek, Manzanares Irmağı’na ulaşır. Kentin daha yeni bölümündeki 10 büyük cadde, Puerta del Sol’den (Güneş Kapısı) yelpaze gibi yayılır. Bu kesimdeki yapılar, bakımlı bahçeler, parklar ve alanlarla birbirinden ayrılmıştır. Kentin en güzel caddesi Paseo del Prado, içinde bahçeler, havuzlar, çeşmeler ve bir hayvanat bahçesi bulunan Retiro Parkı boyunca uzanır. Park ile Paseo del Prado arasında dünyaca ünlü Prado Müzesi vardır. Bu müzede bulunan yapıtlar arasında İspanya krallarının 15. yüzyıldan başlayarak topladıkları, Francisco de Goya ve Diego Velazquez gibi ünlü İspanyol ressamlarının tabloları da sergilenmektedir.

    Ulusal Kütüphane Madrid’in en ünlü yapılarındandır. Burada her yıl bir kitap fuarı açılır. İspanya İç Savaşı (1936-39) sırasında şiddetli çarpışmalara sahne olan kent, bombardımanlardan ciddi hasar gördü. Yıkılan yapılar arasında bulunan üniversite, öbür tarihsel yapılarla birlikte, daha sonra onarıldı.

    Madrid’deki çağdaş gelişmeler arasında Manzanares Irmağı kıyılarındaki bataklıkların kurutulup düşük gelirli halk için çok sayıda konutun, kenti kuşatan bir çevre yolunun, güzel bir anayolla kente bağlanan Barajas Havalimanı’nın yapılması sayılabilir. İspanya’nın kara ve demiryollarının merkezi
Madrid’dir. Kentte yaygın bir metro ağı vardır. Kent ekonomisi bankacılık, sigortacılık ve turizme dayanır. Basım sanayisinin çok gelişkin olduğu Madrid’de başlıca sanayi ürünleri uçak, otomobil, kamyon, makine, elektrikli ve elektronik araç gereçler, optik eşyadır.

    Nüfusu 3.053.101’dir (1986).

Madrid Resimleri