Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sevilla

  • Okunma : 214
Sevilla Resim

Sevilla, İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesinin en önemli kentidir. Atlas Okyanusu’na 80 km uzaklıktaki Guadalquivir Irmağı’nın halicinde kuruludur. Vadinin alçak kesimlerinde yer alan Sevilla’nın yazları çok sıcak geçen ılıman bir iklimi vardır.

    Sevilla’nın her bölgesinde İspanya tarihinden izler görülür İşbiliye adıyla Müslüman İspanya’nın başkenti olan Sevilla, daha sonra İspanya’nın Yenidünya’ya açılan keşif seferlerinin de başlangıç noktası oldu. Sevilla bir zamanlar Hispalis adında bir Roma kentiydi. Bu dönemden kalma Roma yapılarının kalıntıları kentin dışında hâlâ görülebilir. Daha sonra Roma İmparatorluğu’nun çöküşünü izleyen uzun bir süre boyunca Vizigotlar’ın kurduğu krallığın başkenti oldu. Kuzey Afrika’dan gelen Müslüman Araplar’ın 711’de başlayan egemenliği, Kral III. Fernando’nun 1248’de kenti fethederek Hıristiyanlaştırmasına kadar sürdü.

    Dar ve dolambaçlı sokakların, küçük alanların bulunduğu kentin eski kesiminde Magrip mimarlığının güzel örneklerine rastlanır. Beyaz, düz çatılı ve cumbalı evlerin, ortasında genellikle fıskiyeli bir havuz bulunan avluları vardır. Kentteki önemli Magrip yapıları arasında, güzel salonları ve avlularıyla gösterişli Alcâzar Genil Sarayı, eskiden surların bir parçası olan ve bugün müze olarak kullanılan, ırmak kıyısındaki 13. Yüzyıldan kalma Altın Kule sayılabilir. Sevilla’nın en ilgi çekici yapılarından olan Giralda, bugün yıkılmış bulunan eski Ulu Cami’nin minaresiydi. Sevilla Katedrali’nin kuzeydoğusuna düşen bu minare 1190’larda yapıldı. 16. yüzyılda bir çan kulesine dönüştürüldü. Adını, tepesindeki rüzgârgülünden alır. Dış yüzü sarı tuğla ve taş kaplamadır. Ulu Cami 15. yüzyılda yıkılarak yerine gotik üslupta Sevilla Katedrali yapıldı. Büyük bölümü 1506’da bitirilen bu katedral gotik kiliselerin en büyüklerindendir. Mihrabının arkasındaki pano, ağaç oymacılığının en güzel örneklerindendir. Katedralin yan şapelleri işlemeli demir bölmelerle çevrilidir. Katedralde, aralarında Sevilla doğumlu ressam Bartolome Murillo’nun (1617-82) tablolarının da bulunduğu birçok değerli yapıt vardır. Büyük İspanyol ressamlarından Diego Velazquez ve Francisco de Zurbarân da (1598-1664) Sevilla doğumludur.

    Sevilla 16. yüzyılda İspanya’nın Amerika’da kurduğu sömürgelerle yapılan ticaretin başlıca merkezi durumuna geldi. Ne var ki, bir süre sonra yerini kıyıda bir liman olan Câdiz’e bırakmak zorunda kaldı. Buna karşın Sevilla gene de İspanyol ürünlerinin önemli bir bölümünün yurtdışına satış noktasıdır. Buradan denizaşırı ülkelere şarap, turunçgiller, zeytin, can simidi ve şişe tapası olarak kullanılan mantarlardan başka cıva, kurşun ve demir gibi mineraller gönderilir. Sevilla’da kenevir, jüt, tütün ve tarım makineleri üretilir, gemi yapılır. Kent eskiden beri çanak çömlek, porselen ve çinileriyle ünlüdür. Sevilla’nın nüfusu 651.299’dur (1986).

Sevilla Resimleri