Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Granada

  • Okunma : 215
Granada Resim

Granada, İspanya’nın güneyinde önemli bir turizm merkezi ve ülkenin en ilginç kentlerindendir. Arapça adı Gırnata’dır. Akdeniz’den yaklaşık 65 km içerde, Endülüs yöresindedir. Genil Irmağı’nın akaçladığı, ülkenin en verimli tarım alanlarından birinde yer alır. Granada'da içki, sabun, kağıt, kaba keten ve yünlü kumaş üretimi önemlidir.

    8. yüzyılda Magripliler'in kurduğu bu kent, 1237'de Nasriler'in başkenti oldu. Granada o dönemde zengin bir kültür, sanat ve eğitim merkeziydi. Kentte ortaçağdan kalma birçok tarihi yapı vardır. Son Magrip kalesi olan kent, 1492’de İspanyol hükümdarları Fernando ve Isabella’ya yenik düştü.

    Granada, Elhamra ve Albaicın adlı iki tepenin üzerinde kurulmuştur. Bu tepeler yıl boyunca karla kaplı olan Sierra Nevada’nın eteklerindedir. Kent, Genil Irmağı’nın bereketli vadisine doğru uzanır. İklim kışları oldukça soğuk, yazları sıcaktır.

    Bir zamanlar Magripli kralların oturduğu görkemli bir yapı olan Elhamra Sarayı ortaçağ Arap mimarlığının özelliklerini yansıtır. Kentin öteki önemli yapıları arasında güzel bahçeleriyle dikkati çeken 13. yüzyıldan kalma Cuarto Real de Santo Domingo villası, 14. yüzyıldan kalma Alcâzar Genil Sarayı, Fernando ve Isabella’nın mezarlarının bulunduğu katedral sayılabilir.

    Granada gül bahçeleri, dar ve kıvrımlı sokakları ve yemyeşil parklarıyla İspanya’nın en çok turist çeken yerlerindendir. Albaicın tepesinde Çingeneler’in yaşadığı serin mağara evleri kentin en ilginç kesimlerinden biridir.

    Nüfusu 256.528’dir (1986).

Granada Resimleri