Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Marmaris

  • Okunma : 237
Marmaris Resim

Marmaris, ülkemizin başlıca turizm yörelerinden biridir. Ege Bölgesi’nin güney kesiminde yer alan Marmaris kasabası, Muğla iline bağlı olan aynı adlı ilçenin merkezidir. İlçe toprakları, Ege Denizi ile Akdeniz’i birbirinden ayırırcasına Anadolu’nun güneybatı kesiminden batıya doğru uzanan büyük
bir kara çıkıntısının başlangıç bölümünde yer alır. Üç tarafı denizlerle çevrilmiş olan Marmaris ilçesi, danteli andıran kıyıları ve çam balıyla ünlüdür. Çok girintili çıkıntılı olan bu kıyılardaki koyların birçoğu bu yörede “bük” ya da “liman” adıyla anılır. Kıyıların açığında birçok ada vardır. Her biri gözler önüne eşsiz güzellikle görünümler seren bu koyların bazılarında kızıl çam ormanları deniz kıyısından başlar. Marmaris’in önemli bir özelliği de, kıyılarında sığla (günlük) adı verilen bitki topluluklarına rastlanmasıdır. Bu ağaçlardan elde edilen sığla yağı, kozmetik sanayisinde kullanılan değerli bir üründür. İlçe kıyılarında turizme yönelik olarak yapılmış çok sayıda otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi, konut ve pansiyon vardır. Kıyıların ve koyların güzelliğini denizden görmek amacıyla teknelerle çıkılan ve Mavi Yolculuk denen uzun deniz gezileri de bu yörede gelenekselleşmiştir. Eskiden daha çok Mavi Yolculuk’a çıkan yerli teknelerin uğrak yeri olan koylarda, Marmaris’te bir yat limanı yapılmasından sonra yabancı teknelere de sıkça rastlanmaktadır.

    Marmaris kasabasının yer aldığı yöre ilkçağda Physkos adıyla anılırdı. Karya bölgesinin güneyindeki Physkos, adını buradaki bir kaleden almaktaydı. Kanuni Sultan Süleyman’ın, Rodos seferi için bu yöreye gelmesinden sonra kıyı kesimine de yerleşilmeye başlandı. Kanuni tarafında adının Mimaras olarak değiştirildiği söylenen bu yerleşim yerine daha sonra Mermeris dendi. Adı giderek Marmaris’e dönüşen kasaba, önü bir yarımada ile bazı küçük adalar tarafından kapatılan bir koyun kuzey kıyısında yer alır.

    Yazın Marmaris kasabasının nüfusu birkaç kat artar. Rıhtımdan kalkan teknelerle ilçe kıyıları ve komşu ilçelerdeki görülmeye değer yörelere geziler düzenlenir. Teknelerle gidilen bazı koylarda su o kadar berraktır ki, denizin derinlikleri açık seçik görülebilir. İlçenin kuzey kıyısı açığındaki Sedir Adası’na da turlar düzenlenir. Eskiden Sideyri adıyla anılan bu ada ender rastlanan ince ve vücuda
yapışmayan kumuyla ünlüdür. Sedir Adası’ mn bu ayırt edici özelliğinin korunması amacıyla buradan kum alınması yasaklanmıştır. Eskiçağda yöreye gelip Sedir Adası’nda denize giren Kleopatra’nın bu kumları Mısır’daki Nil deltasından taşıttığı söylenir.

    Eskiden sakin birer dinlence alanı olan İçmeler ve Turunç gibi yöreler 1980’lerde turistik tesislerle dolmuştur. Yazın Marmaris kıyılarında çevre ve deniz kirlenmesi sorunlarıyla karşılaşılır.

Marmaris Resimleri