Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Nijer

  • Okunma : 310
Nijer Resim

Nijer, Batı Afrika’da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde Cezayir ile Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya ve Benin, batıda Burkina Faso ve Mali ile çevrilidir. Nijer’in kuzeyi Sahra Çölü’nün bir bölümünü içine alır. Hurma ağacı ve mısırdan oluşan başlıca bitki örtüsü vahaların çevresinde görülür. Nijer Irmağı’nın aktığı güney Nijer’in büyük bölümü maun ağaçlarının yetiştiği geniş savanlarla kaplıdır. İklim çok sıcak ve kuru olduğundan ülkenin yalnızca onda biri tarım ve hayvancılığa elverişlidir. Yüksek otlaklarda aslan, antilop ve ceylan yaşar.

    Sahra bölgesinde göçebe bir kabile olan Tuaregler yaşar. Nüfusun hemen hemen tümü ise Nijer vadisinde ve ülkenin güneyinde toplanmıştır. Ülkede Müslümanlar çoğunlukta olmakla birlikte, Afrika dinlerine tapanlar ve Hıristiyanlar da vardır. Resmi dil Fransızca’nın yanı sıra, kabilelerin kendi yerel dilleri ve Arapça da konuşulmaktadır. En önemli kentleri başkent Niamey ve Zinder’dir. Nijer Irmağı kıyısındaki Niamey’de bir havalimanı ile bir üniversite vardır. Zinder, Sahra Çölü’nden geçen kervan ticaret yolu üzerindedir.

    Nijer halkı genellikle hayvancılık ve tarımla uğraşır. Ülkede sığır, keçi ve deve yetiştirilir; darı, mısır, yerfıstığı ve hurma üretilir. Uranyum üretiminde Nijer dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alır. Ülkede ayrıca kalay, tuz ve alçıtaşı çıkarılır.

    19. yüzyılın sonlarında bir Fransız sömürgesi olan Nijer, 1960’ta bağımsız bir cumhuriyet oldu. Nijer kuraklığın çok büyük bir sorun olduğu ve sanayi bakımından gelişmemiş, yoksul bir ülkedir.

Nijer'e İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 1.186.408 km2.

Nüfus: 7.523.000 (1989).

Yönetim: Cumhuriyet (10 Aralık 1989'dan sonra sivil hükümet).

Başkent: Niamey.

Doğal Yapı: Ülkenin kuzeyi çöldür; güneyi genellikle savanlarla kaplıdır. En yüksek noktası 1.944 metre yükseklikteki Greboun Dağı'dır.

Dışarıya Satılan Başlıca Ürünler: Uranyum, sebze, canlı hayvan.

Eğitim: Okul çağındaki çocukların yüzde 20'den azı ilkokula gider.

Nijer Resimleri