Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Motmot

  • Okunma : 236
Motmot Resim

Motmot, uzun kuyruğu, mavi ve yeşil renkleriyle dikkat çeken, yalıçapkınma akraba sekiz kuş türünün adıdır. Kuyruklarının ortasında yer alan ve öbürlerine göre daha uzun iki telek, en tanıtıcı özelliklerini oluşturur. Bu kuyruk telekleri yalnız uç bölümlerinde dallanarak uzun saplı birer yelpaze görünümü kazanmıştır.

    Adlarını ötüşlerinden aldıkları sanılmakla birlikte çoğu motmot türünün çıkardığı sesler kumruların ve baykuşlarınkine benzer. Motmotların uzun ve aşağıya doğru kıvrık gagalarının kenarları tırtıklıdır. Başlıca besinleri olan böcekleri, ağaçlar ve çalılar arasında uçarken havada avlarlar.

    Motmotların en iri türü olan kızıl motmot (Baryphthengus ruficapillus) yaklaşık 45 cm uzunluğundadır. Brezilya ve Arjantin’den kuzeyde Nikaragua’ya kadar uzanan sık ağaçlı ormanlarda yaşar. Bu türün başı kırmızımsı turuncu, gövde tüyleri parlak yeşil ve uzun kuyruğu da mavi yeşil ışıltılıdır. Öbür motmotlar gibi ırmak kıyılarında ya da tepeciklerde tüneller kazarak hazırladıkları yuvalarına 2-4 yumurta bırakırlar. Erkek ve dişi yuvayı ortaklaşa kazar, sırayla kuluçkaya yatar ve yumurtadan çıkıp yaklaşık bir ay sonra yuvadan ayrılan yavrularının bakımını birlikte üstlenirler.

    Mavi tepeli motmotun (Momotus momota) kazdığı tünel 4 metreden uzun olabilir. Kızıl motmot gibi böceklerle beslenmekle birlikte, meyveleri, tohumları, küçük kertenkeleleri ve küçük kuşları bile yerler. Bazı öbür kuşlar gibi topluca yer değiştiren göçmen karıncaları izleyerek avlarlar. Mavi tepeli motmota, bir dala tüneyip avını beklerken kuyruğunu sarkaç gibi iki yana salladığından, saatkuşu adı da verilmiştir.

Motmot Resimleri