Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kılıçgaga

  • Okunma : 218
Kılıçgaga Resim

Kılıçgagalar (Recurvirostra cinsi) ucu yukarıya doğru kıvrılmış ince ve uzun gagalarıyla dikkat çeken kıyı kuşlarıdır. Genellikle sığ kıyılarda ve bataklıklarda yaşar, kabukluları, balıkları ve çeşitli bitkileri yerler. Beslenirken tek sıra halinde dizilerek yürüyen bu kuşlar, yarı açık tuttukları gagalarını suya ya da çamura daldırıp sağa sola savurarak avlanırlar.

    Amerika kılıçgagasının (Recurvirostra americarıa) başı ve boynu üreme mevsiminde pembemsi kahverengi bir renk alır. Yaklaşık 45 cm uzunluğundaki bu tür Kuzey Amerika’nın batısında ürer ve yazın Guatemala’ya uzanan bölgede kışlar.

    Kılıçgagalar güzel görünüşlü kuşlardır. Bayağı kılıçgaganın (Recurvirostra avosetta) tepesi, ensesi ve kanatlarının bir bölümü siyah, öbür bölümleri beyazdır. Yazın Türkiye’nin iç bölgelerindeki suyu tuzlu ve acı göllerin kıyılarında ürer, kışı Anadolu’nun güney ve güneybatı kesimlerinde geçirir. Avustralya kılıçgagasının (Recurvirostra novaehollandiae) başı ve boynu kızıl kahverengidir. Tehlike karşısında yavru köpeğin havlaması ile ıslık arasında gidip gelen bir uyan sesi çıkarır.

Kılıçgaga Resimleri