Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Motosiklet Yarışı

  • Okunma : 255
Motosiklet Yarışı Resim

Motosiklet Yarışı, heyecanlı, ama tehlikeli bir spordur. 1897’de İngiltere’de Londra yakınındaki Richmond’da yapılan yarışın ilk motosiklet yarışı olduğu sanılmaktadır. İlk uluslararası motosiklet yarışı ise 1904’te Fransa’da yapılmış ve aynı yıl uluslararası motosiklet yarışları düzenlemek amacıyla bir federasyon kurulmuştur. İlk pist yarışı İngiltere’de Weybridge yakınlarındaki Brooklands yarış
alanında 1907’de yapılmıştır. İngiltere’deki motosiklet yarışlarının en ünlüsü olan Turist Kupası yarışlarının ilki de aynı yıl Man Adası’nda düzenlenmiştir. ABD’de ilk motosiklet yarışları 20. yüzyılın başlarında yapılmıştır. ABD’de 1924’ten beri motosiklet yarışlarını düzenleyen kuruluş olan Amerikan Motosiklet Birliği, Uluslararası Motosiklet Federasyonu’nun (FİM) üyesidir.

    Başlıca uluslararası motosiklet yarışmaları, Grand Prix (Büyük Ödül) yarışlarıdır. Fransa’da 1920’de düzenlenen ilk Grand Prix yarışından sonra 1921’de Belçika ve İtalya’da, 1922’de İsveç’te ve 1923’te Almanya’da Grand Prix yarışları düzenlenmeye başlandı. Otomobil yarışlarında olduğu gibi motosiklet yarışlarında da ayrı ayrı yapılan Grand Prix yarışlarının sonuçları dünya şampiyonluğunu belirler. 1969’da dünya şampiyonası başladığı zaman yarışma, motor silindiri hacmine göre 125, 250, 350 ve 500 cm3 olarak dört grupta yapılıyordu. Sonradan 50 cm3 hacimli motorlar ve sepetli motosikletler grubu da şampiyonaya katıldı. Bir Grand Prix yarışını birinci bitiren yarışçı 15 puan kazanır; yarışın İkincisi 12 puan, üçüncüsü 10 puan alır; puanlama bu biçimde sürer ve onuncu 1 puan alır. Ünlü dünya şampiyonu Giacomo Agostini 350 cm3 ve 500 cm3 gruplarında iki dünya şampiyonluğunu 5 yıl süreyle elinde tutmuştur.

    Motosiklet yarışlarının karayollarında yapılması genellikle yasaklanmış olduğu için bu yarışlar kullanılmayan uçak pistlerinde ya da özel olarak yapılmış parkurlarda düzenlenir. Ama ünlü Turist Kupası (TT) yarışları her yıl Man Adası’nda trafiğe kapatılan karayollarında yapılır. TT yarışları 1911’den beri dünyanın en uzun motosiklet yarış parkuru olan 264 dönemeçli 60,72 kilometrelik dağ parkurunda yapılmaktadır. Birçok ölüme ve yaralanmaya neden olan bu tehlikeli yarışta elde edilen sonuçlar 1971’den beri dünya şampiyonasında göz önünde bulundurulmamaktadır. Saatte 190,66 kilometrelik hız rekorunu 1984’te Honda marka motosikletiyle Joey Dunlop elde etmiştir.

    ABD’de motosiklet yarışları 1930’larda Florida’daki Daytona Beach’de düzenlenmeye başlandı. 1970’lerin ortalarında Daytona 200, dünyanın en önemli motosiklet 3'arışı oldu. Bu yarışın yapıldığı, iki uçta kenarları 31 derecelik bir eğimle yükselen oval yanş alanı saatte 290 kilometrelik bir hızla gitmeye olanak verir.

    1950’lerde İngiltere’de büyük ilgi toplamaya başlayan pist yarışları, 1980’lerde futboldan sonra en fazla seyirci toplayan spor olmuştur. Motor hacmi 500 cm3’ü aşmayan motosikletlerin yarıştığı bu yarışlarda fren kullanılmaz. Bu dalda 1931’de başlayan bireysel dünya şampiyonası 1949’da resmen tanınmıştır.

    Motokros yarışları genellikle çamurlu, engebeli açık alanlarda yapılır. İlki İngiltere’de Camberley’de yapılan bu yanş, II. Dünya Savaşı’ndan sonra hızla Avrupa’ya yayıldı. Belçika, İngiltere, Fransa ve Hollanda takımlarının katıldığı Uluslararası Motokros Yarışması ilk kez 1947’de yapıldı. Günümüzde 250 cm3 ve 500 cm3 gruplarında motokros dünya şampiyonaları düzenlenir. Motokros ABD’de de çok yaygındır.

    Motosiklet yarışlarının öbür türleri arasında, yarışçıların çeşitli doğal engelleri durmadan ya da yere basmadan aşmayı denedikleri yarışlar, çim pistte yapılan yarışlar, kısa mesafe hız yarışları ve tepe tırmanma yarışları vardır.

Motosiklet Yarışı Resimleri