Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Necdet Koyutürk

  • Okunma : 500

Necdet Koyutürk, Türk tango bestecisi ve orkestra yöneticisi (Ankara 1921-İstanbul 1988). Harita binbaşısı Osman Saffet Bey'in oğlu olan Necdet Koyutürk, Haydarpaşa Lisesi'ni bitirip, henüz yirmi yaşlarındayken tangoya büyük ilgi duyarak, tango ağırlıklı besteler yapmaya başladı. Yedek subaylığını yaparken Papatya adlı ünlü tangosunu besteleyip (1948'de Türkiye ve İngiltere'de plağa dolduruldu), 1949'da İstanbul radyosunda kendi orkestrasıyla tango programları yapmaya başladı. Türk müziği ile batı müziğini kaynaştırarak yeni bir tango okulu yaratıp, İstanbul radyosunda 1 000'i aşkın program hazırladıktan sonra, TRT'den emekliye ayrıldı (1979).

Başlıca tangoları: Papatya, Dinle Sevgili, Rüzgâr Gibi Geçti, Şüphe, Seven Bilir, Yıldızlar Düşerken, Gözlerine Bakarken, Unutmak İstiyorum, Yalan Olan Yıllarım, İnan ki Sevgilim, Özlediğim, Balçiçeği, Gel, Beklediğim Yeter, Beyaz Zambak, vb.

Not: Necdet Koyutürk, Türk müziği ile Batı müziği esintilerini ustaca bağdaştırdığı tangolarıyla ün salmış, tangoları Türkiye'nin yanı sıra çeşitli Avrupa, Balkan ve Ortadoğu ülkelerinde de çalınmış, yerli-yabancı birçok yorumcu tarafından seslendirilerek, plakları yapılmıştır.