Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Orman Gülü

  • Okunma : 255
Orman Gülü Resim

Fundagiller familyasının Rhododendron cinsini oluşturan çalı ya da ağaççık yapısındaki bitkilere orman gülü denir. Adını parlak renkli ve alımlı çiçeklerinden alan bu bitkilerin bilimsel adı da, “gül ağacı” anlamındaki Yunanca iki sözcükten gelir. Himalaya Dağları’nın yüksek kesimlerinde çok geniş alanlar kaplayan orman gülleri Kuzey Kutup Bölgesi’nden Kafkas Dağları’ na, Tibet, Çin, Japonya ve Kuzey Amerika’ya kadar yayılmıştır. Türkiye’de de Karadeniz kıyısındaki ormanlık alanlarda yetişir.

    Orman gülleri bazısı yapraklarını döken, bir bölümü ise yaz kış yeşil kalabilen çalılardır. Bahar ya da yaz geldiğinde bu çalıların üstü beyaz, sarı, pembe, kırmızı, mor ya da mavi çiçek kümeleriyle bezenir. Yapraklarının uzunluğu türe göre, birkaç santimetreden 60 santimetreye kadar değişir. Bazı orman güllerinin 25 metreye kadar uzayan boyuyla aynı ağacı andırmasına karşılık, bazısı yüksek dağların kayalık yamaçlarında yetişen küçük, sürünücü çalılardır.

    Kafkasya’dan Türkiye’ye kadar uzanan bölgelerde yabani olarak yetişen komar (Rhododendron ponticum) pembemsi mor, zifin (Rhododendron luteum) tatlı, baygın kokulu parlak sarı çiçekler açar. Karadeniz ormanlarında öbürlerine göre daha seyrek bulunan Kafkas ormangülü (Rhododendron caucasicum) ise sarımsı beyaz çiçekleriyle ayırt edilir.

    Kireçli toprakları sevmeyen orman gülleri en iyi, çürümüş bitki artıklarının zenginleştirdiği, asitli ve nemli topraklarda yetişir. Orman gülleri de tıpkı yakın akrabası olan açalyalar gibi park ve bahçelerde yetiştirilen değerli süs bitkileridir.

Orman Gülü Resimleri