Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Ottowa

  • Okunma : 239
Ottowa Resim

Ottowa, Kanada’nın başkentidir. Ontario eyaletinin güneydoğusunda, Ottawa Irmağı’nın güney kıyısında, bu ırmağın Rideau Irmağı’yla birleştiği noktanın yakınında kuruludur. Rideau Kanalı’nın batısında, Ottawa Irmağı’na tepeden bakan kayalık bir alanda 48 metre yükseklikte, yeşil bakır çatılı, boz taştan görkemli bir yapı olan parlamento binası ve 90 metre yükseklikteki Barış Kulesi yer alır. Burada, savaş şehitlerinin anısına düzenlenmiş 53 çanlı bir oda vardır.

    Kentin yerel meclisi Ontario Meclisi’ne ve Kanada Avam Kamarası’na göndereceği üyeleri seçer. Kanada Parlamentosu Ottawa’dadır; Kanada genel valisi de Ottawa’da yaşar.

    Ottawa önemli bir sanat ve kültür merkezidir. Kentte tiyatro ve opera salonlarıyla Ulusal Sanatlar Merkezi, çeşitli müzeler, sanat galerileri, iki katedral, darphane, gözlemevi, Ulusal Kütüphane, binlerce bitki türünün yer aldığı, Kanada’nın en eski botanik bahçesi vardır. Kentin üç üniversitesinden Ottawa ve St. Paul’da Fransızca ve İngilizce, Carleton Üniversitesi’ndeyse yalnızca İngilizce eğitim yapılır. Parklar Ottawa’nın güzelliğini artırır. Kentin güneyindeki yüksek bölgede uluslararası bir havalimanı bulunur.

    Ottawa’da kâğıt hamuru ve kâğıttan başka çeşitli ürünler üretilir. Fabrikalar için gereken elektrik enerjisi Ottawa Irmağı’ndan elde edilir.

    Bugünkü Ottawa kentinin bulunduğu bölgeye ilk gelen Avrupalı’nın Samuel de Champlain olduğu sanılmaktadır (1613). Ottawa Irmağı’nın kuzey kıyısındaki ilk yerleşimler 1800’de kurulmaya başlanmıştır.

    İngilizler’in Ontario Gölü ile Ottawa Irmağı’nı birbirine bağlamak için açtığı Rideau Kanalı 1832’öe tamamlandı. Bu olay yöreye yerleşimi hızlandırdı. Kanalın kuzey ucunda kurulan Bytown adlı köy kereste ve kürk ticaretiyle gelişti. 1855’te köye, bölgede yaşamış bir Yerli kabilesinden esinlenilerek Ottawa adı verildi.

    Toronto ile Quebec ve Montreal ile Kingston arasındaki siyasal çekişmeler yüzünden Kraliçe Victoria, 1858’de bugünkü Quebec ve Ontario’dan oluşan Kanada eyaletinin başkenti olarak Ottawa’yı seçti. 1867’de Kanada Dominyonu oluşturulduğunda Ottawa başkent oldu.

    Ottawa’nın nüfusu 300.763’tür (1986).

Ottowa Resimleri