Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Toronto

  • Okunma : 214
Toronto Resim

Kanada’nın en büyük metropoliten alanı, önde gelen bir ticaret ve sanayi merkezi olan Toronto, Ontario eyaletinin başkentidir. Kent Ontario Gölü’nün kuzey kıyısında, batı ucunun yakınında yer alır. Kentin yaklaşık 65 km güneyinde, gölün karşı kıyısında, büyük bir çağlayanla göle dökülen Niagara Irmağı’nın ağzı vardır.

    Toronto, Kanada sanayisinin kalbi olan Güney Ontario’nun merkezindedir. Niagara Çavlanı’ndan ve kent çevresindeki öbür elektrik santrallarından elde edilen ucuz elektrik enerjisinin besleyip geliştirdiği sanayi ve St. Lawrence Suyolu ile Atlas Okyanusu’na ve ABD’nin sanayi merkezlerine bağlanmış olması kente büyük bir iş hacmi kazandırmıştır. Toronto’da tarım makineleri, metal eşya, deri, giyim, kürk, elektrikli alet, uçak, kâğıt ve mobilya sanayileri vardır. Kentte ayrıca mezbahalar ve et paketleme fabrikalan da bulunur. Kanada’nın basın-yayın ve finans merkezi de Toronto’dur.

    Toronto, göl kıyısında yükselen gökdelenleriyle gösterişli ve modern bir kenttir. Kentteki başlıca yapılar arasında belediye binası ile dünyanın en yüksek kulesi olan 553 metrelik CN Tower sayılabilir. Kulenin üstündeki döner lokantadan 120 km uzaktaki yerler görülebilir. Kentte birbiriyle bağlantılı otobüs ve metro sistemleri vardır. Toronto’da birçok kültürel etkinlik ve eğlence yerleri de bulunur.

    Bu yerler arasında, her yıl düzenlenen Kanada Ulusal Sergisi’nin bir parçası olan ve göldeki yapay adaların üzerinde kurulmuş bulunan Ontario Place de vardır. Toronto Üniversitesi Kanada’nın ilk ve en büyük eyalet üniversitesidir.

    Toronto göl kıyısından doğu ve batıdaki tepelere doğru hafif bir eğimle yükselir. Buralar kentin başlıca konut alanlarıdır. Ontario Gölü’nün suları özellikle uzun, soğuk Kanada kışı boyunca kent iklimini yumuşatır ve Kanada’nın öbür yerlerinde görülen şiddetli soğuklar Toronto’ya ulaşmaz.

    St. Lawrence Su yolu büyük okyanus gemilerinin Büyük Göller’deki başlıca limanlardan biri olan Toronto'ya kadar ulaşmasını sağlar.

    Toronto kenti, adını Amerika Yerlileri dilinde “buluşma yeri” anlamına gelen bir sözcükten alır. Beyazlar gelmeden önce, Amerika Yerlileri’nin bir yerleşim yeri olan kentte Fransızlar 1750’de bir kale ve ticaret merkezi kurdular. 1793’te Kuzey Kanada Askeri Valisi John Graves Simcoe bu alanda eyaletin başkenti olacak yeni bir kent yapılması için hazırlıkları başlattı. York adı verilen bu başkent 1812 Savaşı sırasında ABD birliklerince işgal edildi ve yakıldı. 1834’te yeniden kurulan kente Toronto adı verildi.

    Avrupa, Asya ve Batı Hint Adaları'ndan gelmiş olan çok sayıda göçmenin yaşadığı Toronto metropoliten alanının nüfusu 3.427.168’dir (1986).

Toronto Resimleri