Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Pantomim

  • Okunma : 227
Pantomim Resim

Pantomim, bir olayı, bir öyküyü ya da duygu ve düşünceleri dans ve müzik eşliğinde simgesel vücut hareketleri, mimik ve davranışlarla canlandırma sanatıdır. Mim sanatından farkı, gösterinin yer yer sözlü olması ve müzik eşliğinde yapılmasıdır. Kökeni mim sanatına dayanan pantomim, İÖ 1. yüzyılın sonlarına doğru Eski Roma’da ortaya çıktı. O dönemde oyunların konuları genellikle çok ağırdı. Pantomim oyuncusu maske takar, zil, flüt ve kaval gibi çalgıların eşliğinde sahneye çıkardı. Oyunun metnini koro seslendirir, pantomim oyuncusu da metinde anlatılan öyküyü vücut hareketleriyle canlandırırdı.

    Mim ve pantomim benzeri danslı tiyatro oyunu geleneği, batıdan çok daha önce doğuda gelişti. Hindistan’da ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konusunu mitolojiden alan danslı gösteriler ilk kez İÖ 6. yüzyılda ortaya çıktı. Batıda, ortaçağ ve Rönesans boyunca sahne oyunlarında, İtalya’da 16. yüzyılın ikinci yarısında commedia dell’arte olarak bilinen komedi topluluklarında, panayırlarda çoğu zaman dans ve tiyatroyla birleşerek varlığını sürdürdü. O dönemde pantomimlerde palyaçolar da yer almaya başladı. İtalya’da Arlecchino, Almanya’da Pickelhering (Sivilceli Ringa), Fransa’da Pierrot pantomim gösterilerinin ünlü palyaçolarıydı. Pantomim altın çağını 18. yüzyılda İngiltere’de, 19. yüzyılda Fransa’da yaşadı. İngiltere’de konularını masallardan alan, yer yer akrobasi ve hokkabazlık gösterileri ile birlikte sunulan pantomimler, özellikle Noel dönemlerinde çocuklar için son derece renkli ve heyecan verici gösterilere dönüştü.

    Pantomimle canlandırılan.masallardan Külkedisi, Alaeddin’in Büyülü Lambası, Robinson Crusoe ve Kaz Ana bugün de çocuklar tarafından çok sevilir.

Pantomim Resimleri