Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Paraná, Paraguay ve Plata Irmakları

  • Okunma : 221
Paraná, Paraguay ve Plata Irmakları Resim

Paraná, Paraguay ve Plata Irmakları, Güney Amerika’da Amazon’dan sonra ikinci uzun ırmak sistemidir. Paraná ve Paraguay ırmakları Brezilya’nın tropik bölgelerinden doğar. Paraguay Irmağı güneye doğru yaklaşık 2.400 km aktıktan sonra Paraguay Cumhuriyeti’nin güneybatı ucunda Paraná
Irmağı’na katılır. Paraná üzerinde Paraguay ve Brezilya tarafından ortaklaşa yapılan Itaipu Barajı’ndan elektrik enerjisi sağlanır. Uruguay Irmağı ile birleşmeden önce Paraná güney yönünde, Arjantin’in verimli ovalarında yaklaşık 1.100 km akar. Atlas Okyanusu kıyısında, Arjantin ile Uruguay arasında Rio de la Plata adıyla geniş ve sığ bir haliç oluşturur. Uzunluğu 300 kilometreyi geçen Rio de la Plata Halici’nin denize ulaştığı noktadaki genişliği 221 kilometredir; yüzölçümü ise 35.000 km2’ye yaklaşır.

    Bu büyük ırmak sisteminden, tarım ve sanayi ürünleriyle petrol taşımada yararlanılır. Ne var ki, ırmakların çığırları çok dolambaçlıdır. Ayrıca sel baskınları ile kuraklık ırmak yatağının bazen yer değiştirmesine yol açar ve ulaşımı güçleştirir. Topraklarından geçtiği Brezilya, Paraguay, Bolivya ve Arjantin için büyük önem taşıyan bu ırmaklardan sulama ve elektrik enerjisi üretiminde yararlanılır.

Paraná, Paraguay ve Plata Irmakları Resimleri