Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Pekari

  • Okunma : 220
Pekari Resim

Pekariler Yenidünya’da yaşayan, domuza benzer çifttoynaklı memelilerdir. Homurdanmaları, burunları ve gövde yapıları domuzlarınkine çok benzer. Ama birçok değişik özellikleri nedeniyle bu hayvanlar Eskidünya’da yaşayan domuzlardan ayrı bir familya (Tayassuidae) altında toplanmışlardır. Örneğin ağızlarının dışına taşan üst köpekdişleri yukarıya değil, aşağıya doğru kıvrıktır. Arka ayaklarında dört yerine üç parmak bulunur. Kuyrukları yok denecek ölçüde kısadır. Mideleri domuzlarınkinden daha karmaşık bir yapı gösterir. Sırtlarındaki koku bezi keskin ve itici bir koku salgılar. Bazen ağaç gövdelerindeki kovuklarda ya da sık çalılıklarda yaşar ve yavrularını da buralarda doğururlar.

    Pekariler yenebilecek hemen her şeyi yemekle birlikte, en çok kabuklu yemişleri, tahıl tanelerini ve sebzeleri sever. Sürüler halinde tarım alanlannı yağmalayarak büyük zararlara yol açabilirler. Besinleri arasında, öldürdükleri küçük hayvanlar ve yılanlar da yer alır.

    Pekarilerin iki türü vardır. Her iki türün de postu siyaha yakın renkte koyudur. Sırtlarında siyah ve dik kıllardan oluşan bir yele bulunur. Yakalı pekari (Tayassu tajacu) adını, sırtından göğsüne doğru uzanan kirli beyaz geniş bir şeritten alır. Uzunluğu 1 metreye yakın, ağırlığı 22 kg kadardır. Coğrafi dağılımı ABD’nin güneyinden Arjantin’e kadar uzanır.

    Ak dudaklı pekarinin (Tayassu pecari) ağız çevresinde beyaz bir şerit vardır. Yakalı pekariden daha iri olan bu tür Orta ve Güney Amerika’da yaşar. Avlanan pekarilerin etleri yendiği gibi derilerinden de eldiven ve ceket yapılmaktadır.

Pekari Resimleri