Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Peygamberdevesi

  • Okunma : 232
Peygamberdevesi Resim

Ön bacaklarını dua ediyormuş gibi göğe kaldırıp kıpırtısız durmasından ya da öne arkaya sallanmasından ötürü bir grup böceğe peygamberdevesi adı verilmiştir. Ama son derece yırtıcı olan bu böceklere “duacı” değil “avcı” olduklarını belirten bir ad daha çok yakışır. Çünkü göğe açılan bacakları gelen avın üstüne kıvrılarak amansız bir kıskaca dönüşür. Bacağın eklem yerinden birbiri üstüne kapanan iki uzun parçası testere dişine benzer çıkıntılarla donanmıştır ve yakaladığı kurbanı parçalayacak ölçüde güçlüdür.

    Peygamberdevelerinin bilinen yaklaşık 2.000 türü vardır. Bunların çoğu dönenceler arasında kalan bölgelerde yaşar. Ama 7-40 cm uzunluğundaki bayağı peygamberdevesi (Mantis religiosa) Afrika’nın kuzeyinden Avrupa içlerine kadar yayılmıştır.

    Sıcak ülkelerde yaşayan çok daha iri türlerin küçük kertenkeleleri ve kurbağaları bile avladığı belirtilmektedir. Peygamberdevelerinin çoğu yeşildir ve bu sayede yaprakların arasında görülmeden avını bekleyebilir. Bazıları ise çiçeğe çok benzeyen parlak renklerle bezenmiştir. Onları çiçek sanarak yaklaşan böcekler bu hatalarını yaşamlarıyla öderler.

    Peygamberdevesinin dişisi genellikle çiftleştikten sonra erkeğini bile yer ve daha sonra bıraktığı yumurtaları havada hemen sertleşen köpüklü bir kitleyle örter. Yumurtalardan çıkan yavrular, kanatsız olmalarına karşın erişkinlere çok benzerler.

Peygamberdevesi Resimleri