Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Mayıs Böceği

  • Okunma : 220
Mayıs Böceği Resim

Kınkanatlılardan 5.000’i aşkın böcek türü mayıs böceği adıyla tanınır. Bu böcekler bahar sonlarında ve yaz başlarında genellikle geceleri uçuşmaya başlar, ışığa doğru yöneldiklerinden bazen açık pencerelerden içeri girerler. Avrupa’da yaygın görülen bayağı mayıs böceği (Melolontha melolontha)
Türkiye’deki tarım alanları ve fidanlıklarda önemli zarara yol açar.

    Dişi mayıs böceği toprağı kazarak küçük, inciyi andıran 50-200 yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan kıvrık ve beyaz larvalar otların yanı sıra birçok bitkinin köklerini kemirerek beslenir. Larva çok yavaş gelişir ve iki ya da üç yıldan önce pupa evresine girmez. Birkaç haftada başkalaşmaya uğrayarak erişkin biçimini alan böcek pupa kılıfından çıkar, ama kış boyunca toprağın altında yaşamayı sürdürür. Ertesi yılın mayıs ya da haziran aylarında toprağı yukarı doğru kazar ve yüzeye ulaştığında uçarak uzaklaşır.

    Mayıs böceğinin larvası bahçeler çapalanırken ya da tarlalar sürülürken görülebilir. Biçiminden ötürü kıvrıkkurt denen larvaların gövdesi açık krem renginde, bir çift kıskacı andıran güçlü çenelerle donanmış başı parlak kahverengidir. Düz bir yere konduğunda, önde yer alan üç çift bacağı kuyruk ucunda şişkinleşen kıvrık ve kalın gövdesini taşıyamayacağından yana yatıp hareketsiz kalır.

    Köstebekler toprağın altında dolaşarak çok sayıda mayıs böceği larvasını yer. Kuşlardan özellikle kargalar, gagalarıyla toprağı kazıp larvaları bulmakta ustadır. Ama sağ kalanlar çilek, buğday, mısır gibi çeşitli tarım bitkilerinin ve fidanların köklerini yiyerek büyük zararlara yol açar. Erişkin mayıs böcekleri bitkilerin yapraklarına üşüştüğünden en az yavruları kadar zararlıdır.

Mayıs Böceği Resimleri