Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Platin

  • Okunma : 271
Platin Resim

Platin, gümüşsü beyaz renkli, çok ağır, değerli bir metaldir. Kimyasal simgesi Pt, atom numarası 78, atom ağırlığı 195,09’dur. Sudan 21 kat daha ağırdır ve erime noktası çok yüksektir (1.769°C). Doğada bazen palladyum, rodyum, iridyum, osmiyum ve rutenyum gibi azrak (ender rastlanan) metallerden bir ya da birkaçıyla karışık halde bulunur. Platinin pek çok özelliğini taşıyan bu metallere “platin metalleri” de denir.

    Platin, 18. yüzyıla kadar bilim adamlarının pek dikkatini çekmedi. Daha önceleri platin, ağırlığı nedeniyle zaman zaman sahte altın para yapımında kullanılmaktaydı. En önemli platin üreticisi ülkeler Rusya ve Güney Afrika’dır. Ayrıca Kanada, ABD, Güney Amerika, Yeni Zelanda ve İzlanda’da da az miktarlarda platin çıkarılır.

    Platinin değeri ve önemi asit ile benzeri kimyasal maddelerden etkilenmemesinden ve erime noktasının yüksek olmasından gelir. Kimya laboratuvarlarında kullanılan eritme kapları ya da yüksek sıcaklıklara dayanıklı deney potaları platinden yapılır. Platin kuyumculukta da kullanılır. Ama altından daha pahalı olduğu için, çoğu kez altına katılarak “beyaz altın” üretilir. Beyaz altında altının miktarı çok, platininki azdır; platin yerine palladyum da kullanılabilir. Elektrik sigortalarının uçları da platinden yapılır; bu platin uçlar elektrik kıvılcımlarının yüksek sıcaklığına ve kimyasal etkisine karşı son derece dirençlidir. Ağırlıkların ve ölçülerin kusursuz ve çok duyarlı standart örnekleri de platinden hazırlanır. Platin ısıtıldığında öbür metallerin pek çoğundan daha az genleşir; genleşmesi hemen hemen yumuşak camınki kadardır. Bu nedenle, içine tel giren havası boşaltılmış cam tüplerde, örneğin elektrik ampullerinde platin teller kullanılabilir ve böylece tüpün içine hava sızması engellenebilir. Ama bunun için genellikle daha ucuz alaşımlar (metal karışımları) tercih edilir.

    Platin kimya sanayisinde katalizör olarak da çok kullanılır. (Katalizör, bir kimyasal tepkime sırasında, kendisi değişime uğramadan başka maddelerdeki değişimleri hızlandıran maddedir.) Örneğin sülfürik asit üretiminde, kükürt dioksit gazı ile havadaki oksijenin birleşmesini hızlandırmak için platin katalizör kullanılır.

Platin Resimleri