Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Rea

  • Okunma : 238

Realar deve kuşu, tepeli deve kuşu ve emuyla akraba, Güney Amerika’da yaşayan iri kuşlardır. Varlığını sürdüren iki türünden bayağı rea (Rhea americana) Brezilya’dan Arjantin’e kadar, Darwin reası (Pterocnemia pennata) ise Peru’nun güneyinden Arjantin’in güneyine kadar uzanan bölgede yaşar.

    Rea benzediği deve kuşundan genel olarak daha küçük yapılıdır. Baş ve boynundaki tüyler kirli beyaz, gövdesi büyük ölçüde kahverengi ya da kül rengi, alt bölümleri ve butları beyazdır. Kanat tüyleri deve kuşununki gibi güzel değildir. Kuyruğu da yoktur. Ayrıca deve kuşunun iki parmağına karşılık, reanın ayaklarında üç parmak bulunur.

    Rea uçamaz, ama yaşadığı düzlüklerde çok hızlı koşabilir. Koşarken boynunu ileri doğru, yere paralel biçimde uzatır. Realar birey sayısı 20-30 arasında değişen sürüler halinde görülür. Erkekler genellikle yalnız yaşamayı yeğler. Reaların üreme davranışları oldukça ilginçtir. Erkek birçok dişiyle çiftleşir ve bu dişilerin yerdeki bir yuvaya bıraktıkları, sayıları 20’yi bulabilen, iri, yeşilimsi beyaz yumurtaların üzerinde kuluçkaya yatar, yumurtadan çıkan, çizgili tüylerle kaplı yavruların bakımını da üstlenir. Yavrulara büyük bir özenle bakan erkekler bazen başka bir reanın yavrularını bile çalmayı deneyebilir. Buna karşılık dişiler yavrularına karşı en küçük bir ilgi bile göstermez.