Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Rezene

  • Okunma : 245
Rezene Resim

Rezene, maydanozgiller familyasından keskin kokulu otsu bir bitkidir. Güney Avrupa’da ve Anadolu’da yabani olarak, yani kendiliğinden yetişen bu bitki (Foeniculum vulgare) çok eskiçağlardan beri güç ve cesaret simgesi olmuştur. Örneğin, eskiden Romalı gladyatörlere güç ve kuvvet verici olarak rezene yedirilir, atletizm yanşmalarmda birinci gelenlere rezene çelenkleri takılırdı.

    Günümüzde ABD’de, İngiltere’de ve Avrupa’nın ılıman kesimlerinde tarımı yapılan bu bitkinin en çok tohumlarından (botanik açısından meyve) yararlanılır. Koku verici olarak şekerleme, likör ve ilaçlara katılan bu baharlı tohumlardan ayrıca sabun ve parfüm sanayisinde kullanılan uçucu bir yağ çıkarılır. Körpe yaprak ve dalları soslarda, çorbalarda baharat olarak kullanıldığı gibi haşlanıp salata olarak da yenir. Tohumlarından halk arasında yaygın biçimde gaz söktürücü ilaç olarak da yararlanılır.

    Ortalama 1-1,5 metreye kadar boylanabilen rezene bitkisinin iplik gibi ince parçalı yaprakları, küçük bir şemsiyeyi andıran sarı çiçek demetleri vardır. Doğada pek çok çeşidine rastlanır; tohumları tatlı olanların tarımı da yapılır.

Rezene Resimleri