Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Robin Hood

  • Okunma : 275
Robin Hood Resim

Robin Hood efsanesi İngiltere’de en az 600 yıldan beri dillerde dolaşmaktadır. İyi yürekli bir haydut olan Robin Hood zenginleri soyup kazancını yoksullara dağıtır. Karısı Marian’la ormanda yaşar. Kendine bağlı Küçük John adında iri kıyım bir dostu vardır. Neşesini hiç yitirmeyen rahip Tuck ile de iyi anlaşır. Robin Hood’un gerçekten yaşamış olduğuna ilişkin öykü ve şiirlerden başka kanıt yoktur Robin Hood öyküleri İngiltere’nin kuzeyinde yaşayan halkın özlemlerini dile getirir. Robin Hood’un serüvenlerinin hemen hepsi Nottinghamshire’daki Shenvood Ormanı’nda ve Yorkshire’ın bir bölümünde geçer. Bugün bu yörelerde Robin Hood Koyu ve Robin Hood Mağarası adını taşıyan yerler vardır.

    Robin Hood’un yaşadığı varsayılan dönem, I. Richard ve John’un krallıklarına rastlayan 12. yüzyıl sonu ile 13. yüzyıl başlarıdır. Robin Hood gibi gözü pek bir asinin bu dönemde ortaya çıkmış olması şaşırtıcı değildir. “Aslan Yürekli” sanıyla bilinen Kral Richard, Haçlı Seferleri’ne ve Avrupa’daki savaşlara katıldığı için ülkeyi onun adına, acımasızlığı ve adaletsizliği ile tanınan kardeşi John yönetiyordu. Büyük toplumsal çalkantıların görüldüğü bu dönemde birçok köylü ayaklanması olmuştur. Robin Hood öykülerde, adaletsizliğe başkaldırarak toprak sahibi soylular ile zengin din adamlarının servetini halka dağıtan, direniş simgesi bir kahramandır.

    Bir öyküye göre, ülke dışındaki tutsaklık döneminin ardından Kral I. Richard ormanda Robin Hood’u aramaya gider. Keşiş kılığına giren Richard, Robin’e kraldan bir mesaj getirdiğini söyler. Robin onu ormanda bir şölene çağırır ve bir ok atma yarışmasını izlerler. Daha sonra kral kimliğini açıklar ve Robin’i bağışlar.

    Richard yeniden İngiltere’nin başına geçince Robin ve Marian da ormanı terk ederek bir şatoda yaşamaya başlarlar. Richard’ın ölümünden sonra yeniden başa geçen Kral John’un paralı askerleri şatoyu yerle bir eder ve Marian’ı öldürür. Robin de Küçük John’la birlikte ormandaki eski yaşamına döner. Baş düşmanı, bir zamanlar Shenvood Ormam’nda karşılaştıklarında kurnazca alt ettiği Doncasterli Sir Roger’dır. Robin Hood’u hiç unutmayan Sir Roger öcünü almak için uzun süredir beklemektedir.

    Bir dövüşte yaralanan Robin, kendisini iyileştirmesi için Kirlees Manastırı başrahibesi olan kuzeni Ursula’ya gider. Sir Roger Ursula’ya, Robin’i öldürmeyi başarırsa toprak vermeyi vaat eder. Durumdan kuşkulanan Küçük John gerektiğinde Robin’i kurtarabilmek için yakınlarda beklemeye başlar. İlaçla uyuşturulan ve zayıf düşen Robin gene de Küçük John’u ve adamlarını çağırmak için
borusunu çalmayı başarır. Gücü ancak pencereden dışarıya bir ok atmaya yeten Robin Hood çok geçmeden ölür ve bu okun düştüğü yere gömülür. Daha sonra Robin’in arkadaşları da Sir Roger’ı öldürür.

Robin Hood Resimleri