Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Safir

  • Okunma : 279
Safir Resim

Safir, çoğunlukla mavi renkli değerli bir taştır. Safir adı, lapis lazuli ya da laciverttaşı denen yarı değerli taşın Yunanca karşılığı olan sözcükten gelir; çünkü Eski Yunanlılar, rengi nedeniyle bu iki taşı birbirine karıştırmışlardır, oysa safir çok daha değerlidir. Safirin Türkçe’deki öbür adı gökyakut'tur. Gerçekten de safir, tıpkı yakut gibi, sert bir mineral olan korindonun bir biçimidir. Yakut kırmızı, safir ise gök mavisi rengindedir.

    En değerli safirler çok ender bulunan Keşmir safirleridir. Keşmir safirleri peygamberçiçeğinin mavi rengindedir. Öbür safirlerin rengi ya çok daha koyu ya da daha soluk bir mavidir. Ayrıca pembe, sarı, yeşil, turuncu, kahverengi, menekşe renkli, renksiz ve hatta siyah türleri de vardır. Benekli ya da kat kat renkli safirlere de rastlanır.

    Yıldız safirler de değerli bir safir türüdür. Böyle adlandırılmasının nedeni, kubbe biçiminde kesildiğinde taşın yüzeyinde birbiriyle kesişen ve böylece altı köşeli bir yıldızı andıran üç ışık çizgisinin belirmesidir. Yıldız safirler saydam değildir ve renkleri gri ile mavi arasında değişir. Duru mavi yıldız safirler en değerlileridir.

    Safir dünyanın çeşitli yerlerinde kayaçların ve çakılların içinde bulunur. En iyi safirler Hindistan, Sri Lanka, Birmanya, Tayland, Avustralya, ABD’deki Montana ve Kuzey Carolina’dan elde edilir.

Safir Resimleri