Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Selahaddin Eyyubi

  • Okunma : 260
Selahaddin Eyyubi Resim

(1138-1193), en çok Haçlı Seferleri’nde oynadığı rol dolayısıyla hatırlanmaktadır. Bir Müslüman olmasına ve Filistin’i elde tutmak için Hıristiyanlar’a karşı mücadele etmesine karşın, adilliği ve cesurluğu nedeniyle, aralarında İngiltere Kralı I. Richard’ın (Aslan Yürekli) da bulunduğu Hıristiyan hükümdarlarca takdir edilirdi.

    Selahaddin Eyyubi bugün Irak sınırları içinde bulunan Tikrit’te doğdu. O zamanlar Müslümanlar bölünmüştü, Kahire ve Bağdat’ta birbirleriyle rekabet eden Fatımi ve Abbasi halifeleri vardı. Selahaddin Eyyubi babası ve amcasıyla birlikte Mısır’daki Fatımi egemenliğine son verdikten sonra 1174’te kendini Suriye ve Mısır hükümdarı ilan etti.

    Selahaddin Eyyubi 1187’de Filistin’i istila ederek aynı yılın ekim ayında Hıristiyanların elinde olan Kudüs’e girdi. Bu zafer Avrupa’daki kralları telaşlandırdı ve III. Haçlı Seferi’nin başlamasına yol açtı. Ama Kudüs Müslümanlar’ın elinde kalmaya devam etti. Aslan Yürekli Richard’ın başka yerlerdeki zaferlerine karşın, Selahaddin Eyyubi Müslümanlar’ı birleştirerek Kudüs’deki Hıristiyan kuvvetlerini bozguna uğrattı. Uzun süren savaşlar sırasında Selahaddin Eyyubi’nin Richard’a hediyelerle birlikte, hastayken tedavisi için hekimlerini de gönderdiği söylenir. Sonunda Selahaddin Eyyubi ile bir anlaşma yapıldı ve Hıristiyan hacılara Kudüs yolu açıldı.

Selahaddin Eyyubi Resimleri