Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Senegal

  • Okunma : 310
Senegal Resim

Senegal, Afrika’nın batı kıyısında yer alan bir cumhuriyettir. Kuzeyinde Moritanya, güneyinde Gine-Bissau ve Gine, doğusunda ise Mali bulunur. Senegal, kıyıdan içerilere doğru ince bir şerit gibi uzanan Gambia’yı bütünüyle çevreler.

    Güneydoğusu dışında, Senegal oldukça düz ve alçak bir ülkedir. İklimi çok sıcaktır. Kuzeyde sakızağacı ve mimoza, Senegal Irmağı vadisinde de arapzamkı çıkarılan akasya ağaçları yetişir. Orta kesimi çöl gibi kumluk bir alandır. Güneyi ise tropik bitki örtüsüyle kaplıdır. Ülkede yaşayan yabanıl hayvanlar arasında en önemlileri maymun, antilop, aslan ve sırtlandır. Akarsularda timsah, suaygırı ve kaplumbağa bulunur.

    Senegal’de ekili alanların önemli bir bölümü yerfıstığına ayrılmıştır. Bundan başka darı, pirinç, pamuk ve şekerkamışı yetiştirilir. Bol miktarda balık avlanır. En gelişmiş sanayileri yerfıstığı yağı işleme ve balık konserveciliğidir. Başkent Dakar’da bir tersane vardır. Dışarıya fosfat ve deri satılır.

    Başlıca kentleri, Batı Afrika’nın en işlek limanlarından biri olan Dakar, St. Louis ve Thies’dir. Kara ve demiryolları iyi durumdadır; Dakar’da uluslararası seferlere açık bir havalimanı vardır.

    Senegal halkı çeşitli diller konuşan Siyah topluluklardan oluşur. Nüfusun yüzde 90’ından çoğu Müslüman olan ülkede resmi dil Fransızcadır.

    Afrika’nın batı kıyılarını ilk kez Portekizliler 1444’te keşfetti. Daha sonra Fransızların köle ve sakız ticaretine başlamasıyla Senegal, Fransız Batı Afrika’sının bir bölgesi durumuna geldi. Senegal ve Fransız Sudan’ı (bugün Mali Cumhuriyeti) 1959’da Mali Federasyonu’nu kurdular. Senegal 1960’ta federasyondan ayrılarak bağımsız bir cumhuriyet oldu. Senegal’in, kıyıdan doğuya doğru uzanan ve üç yanı Senegal’le çevrili olan Gambia’yla yakın ilişkileri vardır. 1982’de iki ülke Senegambia adıyla bir konfederasyon oluşturdular. Ama bu birlik anlaşmazlıklar sonucu 1989’da bozuldu. Senegal’in en büyük önderi olan Leopold Sedar Senghor, devlet adamlığıyla olduğu kadar şairliğiyle de ünlüdür. Afrika’nın en ünlü yazar ve sinemacıları arasında yer alan Sembene Ousmane de Senegalli’dir.

Senegal’e İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 196.722 km2.

Nüfus: 7.400.000 (1989).

Yönetim: Cumhuriyet.

Başkent: Dakar.

Doğal Yapı: Kuru çöllerin ve yağışlı ormanların yer aldığı düz bir ülkedir. En yüksek noktası yalnızca 500 metredir.

Başlıca Ürünler: Fosfat, yerfıstığı yağı, balık konservesi.

ÖNEMLİ KENTLER: Dakar, Thies, Kaolack, St. Louis.

EĞİTİM: 6-12 yaş arasında zorunludur, ama çocukların ancak yüzde 40'ı okula gidebilmektedir.

Senegal Resimleri