Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sirenler

  • Okunma : 226
Sirenler Resim

Eski Yunan efsanelerinde, şarkılarıyla gemicileri büyüleyip ölüme sürükleyen güzel sesli “sirenler”den söz edilir. Anlatıldığına göre sirenlerin şarkıları öylesine büyüleyicidir ki, bu ezgileri duyan nereye gittiğini unutur, işini gücünü, yemeyi içmeyi bırakıp kulak kesilir, böylece sonunda gemisi batar, kendisi de açlıktan ölür. Yarı kuş, yarı kadın yaratıklar olarak düşünülen sirenler bazı öykülere göre iki, bazılarına göre ise üç tanedir. Akdeniz’in batısında yaşadıkları söylendiği gibi, İtalya kıyılarında ya da İtalya ile Sicilya arasındaki boğazlarda yaşadıkları da ileri sürülmüştür.

    Ünlü mitoloji kahramanlarının sirenlerin büyüsünden kurtulmayı nasıl başardıklarını anlatan çeşitli öyküler vardır. Örneğin Eski Yunan’da şair Homeros’un destan kahramanı Odysseus, hem sirenlerin şarkılarını dinlemek, hem de yaşamını tehlikeye atmamak için gemicilerine kulaklarını balmumuyla tıkamalarını ve kendisinin bundan böyle yapacağı hiçbir şeye aldırış etmemelerini buyurur. Sonra kendini geminin seren direğine bağlatır. Gemi sirenlerin adasından geçerken onların şarkısını yalnızca Odysseus işitebilir. Şarkı onu öyle etkiler ki, iplerden kurtulmak için çırpınır ve tayfaların duymasını sağlamak için elinden geleni yapar. Ne var ki, önceki buyruğa uyan ve kulakları tıkalı olan tayfalar ona aldırış etmezler. Sirenlerden uzaklaşıncaya kadar yollarına devam ederler.

    Argo Gemicileri sirenlerin yakınından geçerken Orfeus kendi güçlü ve güzel müziğiyle sirenlerden baskın çıkarak onları tehlikeden kurtarır.

    Alman mitolojisinde ise Lorelei adlı bir su perisi vardır. Ren Irmağı’nın kıyısına oturur ve güzel sesiyle denizcileri büyüler. Alman, şair Heinrich Heine’nin bu efsaneyi konu alan bir şiiri vardır.

Sirenler Resimleri