Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sisal

  • Okunma : 234
Sisal Resim

Sisal, yapraklarından lif çıkarılan çokyıllık otsu bir bitkidir. Anayurdunun Orta Amerika olduğu sanılan bitkinin (Agave sisalana) liflerinden Kolomb öncesi dönemlerden beri yararlanıldığı bilinmektedir. Günümüzde en çok Tanzanya, Brezilya ve Haiti’de üretilen sisal liflerinden halat, sicim ve çuval yapılır; ayrıca yerel olarak yer yaygısı, şapka ve çanta gibi bazı eşyaların yapımında da kullanılır.

    Bitkinin kısa, kalın bir gövdenin üzerinde rozetsi demetler halinde büyüyen iri ve etli yaprakları vardır. Uzunluğu 2 metreye ulaşabilen bu dev yapraklar mavimsi yeşil, sert yapılı ve sivri uçludur. Dikildikten 6 yılı aşkın bir süre sonra yaprakların tam ortasından, ucunda sarı çiçekler taşıyan 6 metre boyunda dik bir çiçek sapı çıkar. Çiçeklenmenin ardından bitki ölür ve yerine yenileri dikilir.

    Sisal en iyi, akaçlaması uygun ve yeterince besin içeren topraklarda yetişir. Bitkiler üç beş yaşına geldiğinde yapraklar kesilmeye başlanır ve kesim işlemi bitkiler çiçeklenene kadar sürer. Kesilip demetler halinde işleme tesislerine getirilen yapraklar dikenleri temizlendikten sonra ezilir ve makinelerde lifleri sıyrılır. Elde edilen lifler yıkanır, kurutulur, niteliklerine göre gruplandırılarak balyalanır.

Sisal Resimleri